Смоленският епископ Висарион отбеляза своя 50-годишен юбилей

На 6 юли се изпълниха 50 години от рождението на Смоленския епископ Висарион -  викарий на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.  По този повод епископът възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян.

За да уважат юбиляра и да участват в радостта на празника, дойдоха Доростолският митрополит Яков, Знеполският епископ Арсений, свещеници и гости.  

С епископ Висарион съслужиха архиерейските наместници и свещениците от Смолянската духовна околия.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

Да уважат празника на Негово Преосвещенство бяха  командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) ген.-майор Явор Матеев, областният управител на Смолянска област г-н Стефан Сабрутев, кметът на Смолян г-н Николай Мелемов, кметове на населени места и общественици.

Доростолският митрополит Яков прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, в който се казва: „Благопожелаваме ви от Бога благословение, мирни, крепки и духовни години, които да бъдат изпълнени с плодовете на Светия Дух. Господ Бог да Ви управлява, та да продължите и надминете благословените годишнини на човешките ни земни дни, нараствайки от сила в сила“.

От свое име митрополит Яков поднесе на рожденика омофор и епитрахил. 

Знеполският Арсений прочете поздравителния адрес от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай към юбиляра. 

 От името на Пловдивския митрополит Николай, Епархийския съвет и архиерейските наместници Знеполският епископ Арсений подари на юбиляра комплект кръст панагия за молитвен спомен.

Ген.-майор Явор Матеев заяви в поздравлението си: „Нека Бог Ви обдари с душевен мир, крепко здраве и благословено дълголетие, за да служите все така безкористно и ревностно на Светата ни църква и Пловдивската света митрополия“. Генералът удостои епископ Висарион с Почетния знак на Съвместното командване на специалните операции.

В отговор Смоленският епископ Висарион благодари на всички свои гости за уважението и честта, която са му оказали с присъствието си като изрази сърдечна благодарност към архипастира на Пловдивската епархия. 

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

На многая лета, владико!

Снимки: