Празник на Пловдивския гарнизон

На 4 юли с благословлението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, викарният епископ Арсений отслужи заупокойна молитва пред паметника на Гюро Михайлов и неговите храбри другари на площад „Централен” в Пловдив за упокоение във вечноста на всички доблестни български воини, загинали в изпълнение на воинския си дълг. 

Заупокойната молитва се състоя по време на тържествената церемония, с която бе отбелязан на 4 юли военният празник на Пловдивския гарнизон.

Тържеството започна с полагане на военна клетва от 40 военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

На празника присъстваха:  командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев,  заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева, ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева, председателят на Военен съд – Пловдив полковник Асен Шопов, доц. д-р Атанас Начев от Технически университет-Пловдив, командири и началници на военни формирования, офицери и сержанти от запаса и резерва, кметове на общини, представители на местната власт и стопански ръководители.

Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирски поздрав от името на Виксокопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и пожела на военнослужещите Божието благословление, живот в мир, в разбирателство и в доброта.

„Събрали сме се да почетем паметта на загиналите български воини, да възхвалим техния героизъм, да преклоним челата си пред жертвеността им. Пред тези, които бяха безстрашни в изпитанията, бяха непоколебими пред трудностите, които бяха безстрашни пред смъртта“, каза владиката. 

Епископ Арсений призова положилите клетва военнослужещи да подражават на плама, героизма и себежертвата на падналите за отечеството воини, за да изпълнят достойно клетвата, която са дали пред Бога и пред Майка България.  

Тържественото честване на бойния празник на Пловдивския гарнизон завърши с поднасяне на венци и цветя и Химна на Република България, тържествено изпят от всички военнослужещи, участващи в празника.

Снимки: