Освещаване на храм "Св. вмчк Георги" в село Загражден

На 4 юли, 2-ра Неделя след Петдесетница - на Всички български светии, с благословлението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, викарният епископ Арсений освети новопостроения храм "Св. вмчк Георги" в село Загражден, община Баните заедно със Смоленския епископ Висарион, иконом Запрян Шиков - секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, и митрополитския протодякон Илиян Александров.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

На освещаването бяха  кметът на Община Баните г-н Павлин Белчев, кметският наместник на село Загражден г-жа Венета Хитова, заместник-министърът на земеделието, храните и горите г-н Георги Събев, областният управител на Смолянска област  г-н Стефан Сабрутев, кметът на Община Пловдив г-н Здравко Димитров, зам.-командирът на 101-ви Алпийски подполковник Стефан Събински, г-н Тодор Батков - ктитор на храма, кметове, общински съветници и представители на различни институции.

Още от сутринта стотици жители на околните села и градове се събраха за първото богослужение в храма и да съучастват в радостта на празника.

В края на богослужението Знеполският епископ преподаде архипастирския благослов от името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Негово преосвещенство се обърна с вдъхновено слово за огромното значение на храма като Дом Божий в живота на всеки един човек. И благодари на дарителите и спомоществувателите, на всички, които са подпомогнали това богоугодно дело.

„Днес, вие жителите, на село Загражден, изживявате духовни трепети, мислено се прекланяте пред историческото минало на вашето село, разказвате за славното му величие и се радвате с духовен трепет, че от днес ще имате Дом Божий, храм на Бога Всевишний, сега и вовеки“, каза владиката. 

Г-н Стоян Марчев от църковното настоятелство на храм „Св. вмчк Георги“ и основен инициатор по изграждането на храма, благодари на всички, които са помогнали за строежа на храм. Г-н Марчев каза: „Ние днес правим още една крачка към нашите християнски ценности. Тук преди 300 години за последен път се е чул камбанен звън. И сега можем отново да се радваме на звука на камбаната, който ще приканва всички християни към богослуженията. С надеждата, че тук ще се случват чудеса, Господ Бог ще чува нашите молитви и ще ни предпазва от всяко зло, което е надвиснало над нас“.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров. Епископ Арсений поръси присъстващите със светена вода. 

Снимки: