Празник на Свв. Козма и Дамян Римски в Кукленския манастир

На 1 юли светата Църква почита паметта на светите братя безсребърници и чудотворци Козма и Дамян Римски.

В навечерието на празника на 30 юни, с благословлението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, викарният епископ Арсений възглави Празничната вечерня с петохлебие в Кукленския манастир, носещ тяхното име. На следващата сутрин Негово Преосвещенство възглави и светата божествена Литургия.

С архиерея съслужиха: йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, иконом Деян Стоенчев, епархийски духовен надзорник, прот. Георги Димитров, ефимерий на манастира, свещеници от епархията, митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. 

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

Още от сутринта честни поклонници от всички краища на страната изпълниха Кукленската света обител, за да се поклонят пред частицата от светите им мощи, които се покоят в манастирския храм. Присъстваха и кметицата на Куклен г-жа Мария Белчева, както и председателят на Общинския съвет г-жа Елена Филева. 

Владиката произнесе проповед, посветена на Козма и Дамян – целители на човешките недъзи, на душевните и телесни болести. 

„Смирено, скромно, благоразумно ние се лекуваме със средствата на медицината, но упованието за душевно и телесно здраве възлагаме на нашия Творец и Спасител“ – каза Негово Преосвещенство.

След края на св. Литургия по стара традиция всички присъстващи се отправиха към лековитото аязмо в тържествено литийно шествие, предвождано от чудотворната икона на Свв. Козма и Дамян. Пред образите на светите безсребреници и чудотворци епископ Арсений отслужи водосвет и поръси присъстващите със светена вода. 

Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, честити празника на богомолния народ и го благослови по време на многолетствието, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.

Снимки от Празничната вечерня

Снимки от светата архиерейска Литургия