Празник на св. Лука Кримски в Пловдив

На 11 юни бе почетена паметта на св. Лука архиепископ Кримски и Симферополски в митрополитския храм  „Св. вмчца Марина”, където се съхранява част от мощите на светеца. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската св. Литургия в митрополитския храм, в съслужение с  викарния епископ Арсений, йеромонах Максим, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, енорийските свещеници, свещеници от града, и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.
Клиросните песнопения изпълни  митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.
Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да съучастват с молитви в благодатта на светата Литургия и да се поклонят с душа и сърце на светите мощи на небеснопросиялия праведник. Сред тях бяха кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, председателят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков, и други представители на местната и общинска власт.
По време на светата Литургия, след Великия вход, Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, ръкоположи за свещеник дякон Димитър Николов от Асeновград, син на протоиерей Живко Николов, председател на храм “Успение Богородично” кв. Горни Воден.      
В архипастирското си наставление към новоръкоположения свещеник, владиката изтъкна висотата и отговорността на свещеническото служение и припомни думите „Комуто много е дадено, много ще се иска“. „Достоин!” - отекна силно и радостно  в храма.
По време на „Причастния канон” йеромонах Максим разказа за житието на св. Лука, архиепископ Кримски и Симферополски- светецът, който изцелява хиляди хора приживе и след блажената си кончина остава верен помощник и лечител за онези, които се притичват към него.
В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към верния Божи народ с вдъхновено слово за сияещия в святост образ на св. архиепископ Лука.
Архиереят поздрави всички с големия празник, благослови ги и благопожела по молитвите на св. Лука и неговото благодатно застъпничество пред Бога благоденствие, мир, здраве и душевно спасение.
Духовното тържество завърши с многолетствие, което провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.
Дълго след края на богослужението верният Божи народ остана в храма, за да се поклони на св. мощи.  Мощите на св. Лука бяха дарени на Пловдивска света митрополия и на православните българи от Руската православна църква в отклик на молбата на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. Те бяха посрещнати изключително тържествено на 22 октомври 2016 г. и оттогава до днес благославят и Пловдивска епархия, и цялата българска земя.

Снимки