Неделя Кръстопоклонна в Пловдив

Кръстът е хранител на целия свят.

Той е красота на Църквата, сила за царете.

Кръстът е укрепление за вярващите,

слава за ангелите и язва за демоните.

В третата Неделя на Великия пост празнуваме поклонението на Светия Честен Кръст Христов. С  благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския  митрополит, отслужи света Василиева Литургия.

С архиерея съслужиха: йеромонах Максим, икон. Деян Стоенчев- духовен надзорник,  митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

Литургичните песнопения изпълни смесеният хор при храма с диригент Росица Димова.

В края на Великото славословие при пеенето на „Светий Боже” от светия олтар, епископът изнесе Светия Кръст и го постави в центъра на храма за поклонение и благословение на вярващите, както се полага в третата неделя на великия пост, след което пострига Петър Куртенков от гр. Пловдив за четец и певец. По време на Светата Литургия, след възгласа “И да бъдат милостите...” го ръкоположи в първата степен на свещенството - дяконската.

По време на причастния канон викарният архиерей произнесе проповед за светия Кръст. Мнозина пристъпиха към светото Причастие.

В края на богослужението с напътствени слова архиереят се обърна към новоръкоположения дякон, и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Снимки