Опело и погребение на игумения Екатерина

На 1 април се упокои в Господа монахиня Екатерина, на 88 г., игумения на манастир "Св. Георги Победоносец", с. Белащица. 

На следващия ден, с благословението на Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита отслужи последованието на монашеското опело в манастирския храм в съслужение с: икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеници от епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров и ефимериите о. Георги и о. Мирослав. 

Майка Екатерина е родена на 31.03.1933 г. в средно заможно семейство на Никола и Петра Атмаджови, от с. Бъта, Панагюрско. 

Началното и основното си образование завършва в родното си село. След това завършва гимназията "Нешо Бончев", гр. Панагюрище. 

До 70-те години е работела периодично в градовете Пазарджик, Стамболийски и Пловдив. От 1970 г. започва работа в МОК "Медет", гр. Панагюрище, като касиер на работническия стол. Там се и пенсионира. 

След завършването на гимназията в Панагюрище, м. Екатерина има активно участие в културния живот на родния си край. Била е част от театралната група създадена от местни младежи, които обикаляли околните села и градове и изнасяли представления. 

От младини е била отдадена на милосърдна дейност - посещавала е много болни и изпаднали в нужда хора, като е помагала винаги, с каквото може за облекчаване на материални и духовни нужди. 

От края на 60-те години започва да посещава м-р „Св. Георги Победоносец“ в с. Белащица, и да общува с монахините от сестринството, което тогава не е било малко. Редовно е разговаряла със с. Филотея, но по-голяма дружба е имала със с. Серафима и особено със с. Анастасия. 

Постъпва в манастира като послушница през 1992 г. На 01.02.1999 г. приема пострижение от Пловдивския митрополит Арсений. Игумения на манастира е от 2005 г. 

До края на живота си остава предана на Православието, на монашеството, и на манастира. 

След опелото, заупокойно слово произнесе епископ Арсений и изказа съболезнования от името на епархийския митрополит Николай. 

Сестринството и присъстващите се простиха с покойната игумения, а тялото й бе положено в манастирското гробище. 

Бог да я прости!

Снимки