Опело и погребение на свещеник Тодор Тодоров от Хисаря

На 26 март бе извършено опело и погребение на свещеник Тодор Тодоров, служащ в храм „Св. Богородица“ – кв. „Момина баня“ в гр. Хисаря.
Отец Тодор внезапно почина на 25 март на 43 годишна възраст.
Духовенство от околията и миряни от града се бяха събрали за да изпратят в последния му земен път духовника, сред които и семейството му- неговата съпруга и двамата му сина Николай и Васил, приятели и роднини.

В края на молитвеното последование Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, произнесе  надгробно слово, в което говори за достойнствата на духовника, изказа съболезнования от името на Високопреосвещения епархийски митрополит Николай на семейството и даде надежда за бъдещия вечен живот.

След като близките се простиха за последен път с отеца, се изпълни чинът, полагащ се при погребение на духовник. Свещеници понесоха ковчега с тялото и го внесоха в св. олтар. Така за последен път упокоилият се свещеник премина през царските двери и се отправи към гробното място, подготвено в двора на храма, където бе положен за вечен и блажен покой.
Траурен камбанен звън се разнесе и възкресният тропар "Христос възкръсна от мъртвите …" прозвуча като утеха за скърбящите и заедно с това напомни за надеждата на всички християни - бъдещото благодатно Христово царство.

Бог да го прости и всели в селенията на праведните!

Свещеник Тодор Вълков Тодоров е роден на 9 януари 1978 г. в гр. Сливен. В родния си град завършва средно и висше образование, от 1991 до 1993 учи в Пловдивската духовна семинария, като прекъсва и по-късно завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г. Ръкоположен е за дякон на 08.12.2012 г. и за свещеник на 10.03.2013 г. от Пловдивския митрополит Николай.

Назначен за енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря и „Св. Николай“ в с. Паничери.

Снимки