Архиерейска света Литургия в Кукленската света обител "Свв. Козма и Дамян"

„Болни изцелявайте, прокажени очиствайте...Даром получихте, даром давайте!”

По повод празника на Кукленската света обител ”Свв. Козма и Дамян”, 1-ви ноември, Негово  Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия.

С архиерея съслужиха: Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноик. Деян Стоенчев - духовен надзорник, протоиерей Георги Димитров - ефимерий при манастира „Свв. Козма и Дамян” и свещеници от Пловдивска епархия.

Литургичните песнопения по време на Светата Литургия бяха изпълнени от митрополитския хор ”Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   По време на Причастния канон йеромонах Максим произнесе слово за празника.

След светата Литургия по стародавна традиция с литийно шествие всички се отправиха към аязмото на манастира, където архипастирят на Пловдивска епархия отслужи водосвет пред чудотворните образи и частицата от светите мощи на светите безсребреници, чудотворци и лечители Козма и Дамян.

Като припомни живота на светите братя Козма и Дамян, митрополит Николай призова да се стараем да избягваме пристрастието към земните материални неща, да не служим и да не живеем само заради придобиването им, но да се стараем да се украсяваме с добродетели.

Снимки