Архиерейска света Литургия за празника на свети Йоан Рилски в храм "Св. вмчк Георги" гр. Пазарджик

"И както ви събра в едно благодатта на Светия Дух, така и вие се старайте да живеете единодушно и единомислено, с еднакво дихание само към вечното въздаяние да гледате, което Бог е приготвил за ония, които са Го възлюбили..." /из Завета на свети Йоан Рилски/

Изпълнявайки това боговдъхновено завещание на най-великия български светец – преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец, боголюбивите християни се събират ден след ден в прегръдката на храма, за да въздадат хвала и прослава на Бога и Неговите угодници и да черпят сили за богоугоден живот. С особен трепет в сърцата верните чеда на светата ни Българска православна църква се отправят към Божия дом в ранните часове на 19 ден от месец октомври, когато честваме паметта на този стълб на вярата, просиял от българския род. На този ден своя храмов празник отбеляза едноименния параклис, изграден в северозападната част на храм „Св. Георги“ в гр. Пазарджик.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника в храм „Св. вмчк Георги Победоносец” гр. Пазарджик, в който има изграден параклис, посветен на светеца, беше отслужена Архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Петко Еленкин, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник прот. Манчо Манчев.

С радост богомолците участваха с молитви и песнопения в службата, издигайки в единомислие сърцата и душите си към небесата и отправяйки благодарности и просби към Бога и Неговия угодник – свети Йоан.

По време на причастния беше прочетена проповед върху подвига на светеца и неговата нестихваща закрила за българския род.

След божествената Литургия епископ Яков се обърна към богомолците с благо слово за добродетелите на небесния покровител на българите. Архиереят честити на присъстващите празника. Той призова всекидневно да се молим един за другиго и така, както свети Иван издигнаха дим, за да се видят с благочестивия цар, молитвата ни да се издига до Бога като приятно благовонно кадило, да ни свързва и обединява, независимо кой къде се намира и тогава всички ние ще бъдем едно в Христа Бога, нашия Спасител. А когато всички ние сме едно в Христа и вървим заедно по благодатния и спасителен път, ще стигнем до Царството Божие.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и енорийския свещеник отец Манчо, благопожелавайки им достойно, със силна вяра и крепки сили да водят Христовото стадо по пътя на покаянието на свети Иван, по пътя на спасението. Владиката благослови и енориашите на храма и им пожела да вървят все така заедно, с любов помежду си и тогава Христос, Който е любов, винаги ще присъства сред тях.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Петко поднесе на архиерея букет с цветя, засвидетелствайки своята и на пасомите благодарност, обич в Христа и признателност към нестихващата любов и грижа на владиката, с които той води Христовото стадо към Бога, носейки нашите немощи.

Празникът завърши с многолетствие, което бе изпято от всички присъстващи, след което епископ Яков лично раздаде нафората и благослови верните християни.

Снимки