Архиeрейска света Литургия в село Ветрен дол

„Богомайко, като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни“ /тропар/

В първия ден на месец октомври светата Православна църква чества празника Покров Богородичен, възникнал още през Х век, за да се почете явяването на Божията Майка във Влахернската църква в Константинопол, когато свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се удостоили и с очите си да видят нейния покров, широко разтворен над християните и бранещ ги от нападенията на сарацините.

В този празничен ден енориашите и гостите на храм "Успение Богородично" в с. Ветрен дол изпитаха сугуба радост, посрещайки своя архиерейски наместник - преосвещения Константийски епископ Яков и отбелязвайки завършването ремонта на покрива на Божия дом. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в съслужение с двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещ. Димитър Илиев, председател на храм „Св. Петка“ с. Лозен, свещ. Димитър Пеев, председател н храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха монах Дамян, който изпълни литургийните песнопения и монахиня Домника.

Епископ Яков беше посрещнат от новоизбрания кмет на Община Септември г-жа Васка Рачева, която поднесе на архиерея прекрасен букет с цветя. Енориашите и гостите на храма участваха молитвено в светата богослужба, отправяйки благодарности към Бога и Неговата Майка за небесната закрила и помощ. На службата присъстваха още областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кметът на селото г-н Димитър Христосков, общински съветници и кметове на населени места в Общината.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков сам отслужи последованието на Петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога Неговата велика милост над жителите на селото.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на службата епископ Яков изказа благодарност към нашия Господ Иисус Христос и към Света Богородица за нейния широк Покров, разгърнат над всеки град и село, над всеки християнски дом и семейство. Той изрази своята духовна радост от това, че се удостои да отслужи Божествената Литургия пред престола на този свят храм, който обслужваше като ефимерий в продължение на половин година след йеромонашеското си ръкоположение, водейки Христовото стадо през радости и скърби. Владиката благодари на Бога и за това, че въпреки трудностите в началото, за кратко време належащият ремонт беше извършен и храмът вече има чисто нов покрив. Той призова Господ да дари здраве, благоденствие, силна вяра и душевно спасение на г-н Марин Рачев, който дари лични средства, за да стане възможен ремонтът.

От своя страна г-н Рачев изказа синовна почит и благодарност на епископ Яков, който винаги взема присърце трудностите на повереното му Христово стадо. Той сподели как при разкриването на покрива се оказало, че той е изграден от сложна конструкция с преплетени камъни по технологията на мостовете на Кольо Фичето и за да се съхрани уникалният градеж, по препоръка на един от водещите конструктори инж. Бакърджиев от град Пловдив, е изграден съвсем нов покрив над стария. Г-н Рачев сам благодари на Бога за Неговата милост и помощ и поздрави присъстващите с големия християнски празник.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

Снимки