Кръстовден на Кръстова гора

В навечерието на празника Кръстовден, на 13 септември, под звуците на празничните камбани, на светата обител, бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, придружен от двамата викарни епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков.
Празничната вечерня с петохлебие и светата Литургия по повод празника възглави Високопреосвещеният митрополит, който извърши чина на въздвижението - изнасяне на Светия Кръст, в който е вградена частицата от Христовия Кръст, както в древност св. Макарий, патриарх Йерусалимски, въздигна кръста на Спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки.

Множеството миряни, заедно с певците от митрополитския хор „Св. ап. Ерм”, пееха „Господи помилуй”.

По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Богомолците участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.
На Празничните богослужения присъства, кметът на община Лъки Валентин Симеонов, кметът на община Пловдив г-н Здравко Димитров, командирът на силите за специални операции генерал- майор Явор Матеев, представители на местната и общинска власт.
В словото си митрополит Николай говори за силата и действието, за животворната сила на светия Кръст Господен, който е пазител на цялата вселена; Кръстът е красотата на Църквата; Кръстът е утвърждение на верните; Кръстът е слава за ангелите и рана за демоните.

Снимки Празнична вечерня

Снимки Архиерейска св. Литургия