Освещаване на манастирските сгради на манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали

На 12 септември Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши освещаването на новопостроените сгради на средновековния манастир “Св. Йоан Предтеча" в гр. Кърджали.

С владиката съслужиха: Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, свещеноик. Деян Стоенчев, свещеници от епархията и митрополитските протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

На тържественото освещаване присъстваха:  премиерът на Р България г-н Бойко Борисов, председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, областният управител на област Кърджали г-н Николай Чанев, кметът на община Пловдив г-н Здравко Димитров, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.
Пловдивският митрополит Николай в словото си благодари на министър -председателя като каза:  „През 2011 г. братя и сестри, започнахме да възстановяваме този древен манастирски комплекс, доколкото ни позволяваха нашите сили и с пожертвования на добродетелни наши сънародници. Силите ни не са големи и сигурно строителството щеше да трае десетилетия. Но, през 2015 г. правителството, оглавявано от г-н Борисов отпусна сумата от 800 000 лева, с нея започна истинското мащабно строителство в този манастирски комплекс. През месец декември 2019 г., отново правителството, оглавявано от г-н Борисов отпусна допълнителни близо един милион лева за продължаване на строителството до етапа, в който го виждаме сега. Това, което виждаме днес, го дължим на подкрепата на държавата. Ако то ни харесва, то е благодарение на това, че държавата е помогнала да се изгради нещо добро, полезно и красиво. Истината е тази, че без подкрепата на правителството нямаше да се справим. Затова, скъпи господин Борисов, благодаря Ви от името на клира на Пловдивската епархия, и специално от името на свещенослужителите ни в Кърджали и неговите граждани – православни християни. Няма да кажа нищо повече, защото всяка излишна дума ще обезцени мащаба на стореното. Сигурен съм, че няма човек, който да не разбира колко голямо и значимо е извършеното тук дело и именно тази значимост на делото ни налага смирение.”

Снимки