Архиeрейска света Литургия в храм "Свети цар Борис-Михаил" гр. Септември

Ден след като отбеляза своя празник, град Септември се изпълни с духовната радост да посрещне своя архиерейски наместник – Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков. С благословението на Пловдивския митрополит Николай той отслужи архиерейска света Литургия в наскоро осветения храм „Св. цар Борис – Михаил“ в града. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма иконом Йордан Василев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите на храма посрещнаха владиката с прекрасни букети с цветя. Те взеха дейно участие в светата богослужба със своите молитви и песнопения. На службата присъстваха общински съветници и кметове на населени места от Община Септември.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното евангелско четиво.

След светата богослужба епископ Яков отслужи празничен водосвет и измоли от Всеподателя Бога просвещение, мир, здраве и благополучие за жителите и гостите на град Септември.

В края архиереят изказа своята радост, че след дълги години най-сетне застана пред престола на този храм, посветен на Покръстителя на българския народ свети цар Борис-Михаил, за да изпроси неговото застъпничество пред Бога за жителите на града и на околията. Владиката припомни съвместните усилия на църквата, Общината и боголюбивите християни от града, които доведоха до успешен край това богоугодно дело. Той заяви, че няма да благодари поименно, за да не отнеме божествената награда от добрите труженици на Господнята нива и проси нашият Господ Иисус Христос да им въздаде не земна, а небесна благодарност и въздаяние. Архиереят призова в днешния ден, когато Отечеството ни чества празника на своето Съединение, това единение в делото на добротворството винаги да царува в сърцата и душите на всички. Той благопожела Христовата любов да се възцари на земята, та изпълнени с тази любов да вървим към Царството Божие.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.

От името на Църковното настоятелство на владиката беше поднесена ръчно приготвена пита.

Снимки