Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в град Пазарджик

С началото на Богородичния пост започна и четенето на Канона на Пресвета Богородица. С благословението на Пловдивския митрополит Николай на 3 август неговият викарий и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия - Константийският епископ Яков възглави първото от полагащите се тази година вечерни богослужения в катедралата на град Пазарджик „Успение Богородично“. В прославата на Божията Майка взеха участие прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница, енорийският свещеник в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

След изчитане на молитвата от вечернята „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля“, клирът и богомолците се събраха пред чудотворния образ на света Богородица, където с едно сърце зовяха: „Пресвета Богородице, спаси ни!“. В края на канона всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред Владичицата на света, чиято помощ нееднократно са усещали в своя живот.

По традиция след това епископ Яков благослови принесените хлябове и приноси.

В края на богослужението архиереят се обърна към вярващите със слово за величието на Света Богородица. Той обърна внимание и на нейната милост и благосклонност към енориашите на храма и жителите на град Пазарджик, като ни е благословила със своя чудотворен образ да ни пази от беди и нужди, да изцерява нашите душевни и телесни болести и немощи, да приема нашите молитви и просби и да ги принася на своя Син и Господ. Затова и ние се събираме пред иконата й, където от сърцата ни извира топлия призив „Пресвета Богородице, спаси нас!“. „Божията Майка не гледа на лице – завърши епископ Яков, - не избира на кого да помогне, а се притичва на помощ на всеки, който я призовава на помощ. Тя дори не гледа дали сме я оскърбили с делата си, дали заслужаваме или не, но винаги, щом чуе нашия призив, като чедолюбива майка бърза на помощ. Дори и невярващ човек да изрече тази кратичка молитва, тя ще чуе и ще се застъпи за него. А ние всички тук сме свидетели на нейната непосрамваща закрила и ходатайство, на нейната любов и закрила, заради които сърцата ни ни водят в нейния храм, да й принесем възхвала, благодарност и поклонение. Нека от дълбочината на сърцето си въззовем и кажем: Пресвета Богородице, както си ни пазила досега, така ни пази и занапред! Закриляй чедата ни, пази домовете ни от всяко зло, посети и утеши вдовиците, сираците, боледуващите, страдащите! Подкрепи лекарите в тяхната грижа за хората! Призови мразещите ни, обиждащите ни, правещите ни зло, друговерците, другородците – всички призови, вразуми и спаси! А най-накрая помени и нас, приеми ни под своя широк небесен покров и ни закриляй!“.

Епископ Яков благопожела настъпилият пост да бъде нелицемерен, изпълнен с любов и благост, да не бъде помрачен от зло, а да бъде съпроводен от добри дела, та дните на покаяние да бъдат леки и благодатни, всички да се удостоим да седнем на Господнята трапеза и това да бъде за наше телесно и духовно здраве и спасение.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и им пожела от негово име леки и спасителни пости.

Снимки