Празник на св. Висарион Смолянски

В деня на свещеномъченика на родната ни църква Смолянският архипастир св. Висарион, в едноименния храм на светителя в град Смолян, с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, празничната света Литургия възглави Знеполският епископ Арсений.

С празничен звън на дванайсетте камбани на смолянската катедрала бе посрещнат викарният епископ, придружаван от иконом Деян Стоенчев, духовен надзорник и митрополитския протодякон Илиян Александров.

В съслужение с архиерея бяха и председателят на храма свещеник Иван Марински, иконом Николай Рангелов и свещеник Васил Манжаров от Смолян.

Клиросните песнопения бяха изпълнени от митрополитския хор “Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха зам.-областният управител на област Смолян Адриан Петров, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова и десетки миряни.

В края на светата Литургия епископът се обърна с архипастирско слово, в което припомни мъченическия път и жертвено служение на св. Висарион, давайки за пример на всички неговата всеотдайност на Божията воля, безстрашие пред агарянската злоба и търпението му в страданията. Като каза, че “вече 350 години св. Висарион предстои пред престола на Божествената Троица и се моли за родината си, изпросвайки за своите си чада по род и вяра от Бога милост, мир и благоденствие за скъпото ни Отечество”. Празничното богослужение завърши с многолетие за епархийския митрополит Николай, за освещения клир на епархията, за верния народ, за православните християни и за родината ни, възгласено от протодякон Илиян.

Снимки