2 Неделя след Петдесетница - на Всички български светии. Архиeрейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

Във 2 Неделя след Петдесетница Българската православна църква е отредила да се отдаде почит на Всички български светии – светите Божии угодници от българския род, отличавали се с благочестив живот, изповядвали в пълнота Христовата вяра и останали докрай предани на светото православие. Това е установено през 1954 година с решение на Светия Синод на БПЦ, когато от блаженопочившия Български патриарх Кирил е отслужена и първата литургия за празника в столичния храм "Свети Седмочисленици".

В този празничен ден в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Дошлите боголюбиви християни от сърце и душа благодариха, прославиха и възнесоха своите молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете, които са търсили с цялата си душа Бога и Неговото Царство и са се удостоили да застанат Нему отдясно. Много от богомолците пристъпиха към Светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

В края на литургията епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за непоколебимата вяра и богоугодни дела на светиите от българския род, които с различни подвизи - пост, постоянство в молитвата, въздържание, страдания, мъченичество са достигнали до святост, която им е позволила да стоят пред Божия Престол и да се молят за всички нас. Затова владиката призова в днешния ден да издигнем очите и сърцата си към небесата и да призовем на помощ тях, Божиите угодници, в чиито вени е текла нашата кръв, защото и тяхното застъпничество за нас, техните потомци, е най-силно. Епископ Яков припомни накратко части от живота на едни от най-ярките светила на небосклона на българската святост като свети Иван Рилски, светите Баташки и Новоселски мъченици, света Петка Българска, света Злата Мъгленска. Архиереят призова да следваме техните дела, да се изпълваме с техните добродетели – вяра, смирение, кротост, търпение и т.н. и така да изпълним и ние закона Божий – да възлюбим Бога и да не правим на ближния онова, което не искаме на нас да правят, та да достигнем и ние до святост и придобием живот не земен, а небесен. Той измоли българските светии да пазят боледуващите, страдащите, сираците, вдовиците, да закрилят децата ни и да се молят за нас, да достигнем до познание на истината и любовта, да достигнем до спасение и придобием живот вечен.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и от негово име честити празника на присъстващите, благопожелавайки им леки и спасителни пости.

Празникът завърши с многолетствие.

Снимки