Възкресение Христово - Пасха в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

„Като пожела да спасиш човешкия род от робството на врага, разпятие и смърт претърпя, Господи, и погребан, в третия ден възкръсна от мъртвите. Затова Ангелът, сияещ в гроба, благовести на жените и рече: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува“ (Акатист на Възкресение Христово, кондак 10)

dsc02172В неделния ден на 19 април цялата света Църква – земна и небесна посрещна най-светлия ден в историята на творението – светлото Възкресение Христово. Тези, които вчера се разпнаха и умряха с Христа в своето покаяние, днес възкръснаха с Него в славата на Празника на празниците и принасят на Изкупителя в знак на благодарност своето най-драгоценно имане – самите себе си, сърцата и душите си.

В този Велик ден на радост и надежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, енорийските свещеници при храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе монахиня Домника.

dsc02184Малко преди полунощ духовниците и църковнослужителите изнесоха от светия Олтар запалени свещи и раздадоха на вярващите от Благодатния огън, който миналата година бе донесен от Йерусалим и по молитвите на Света Богородица беше запазен в катедралата през цялата година.

Всички излязоха в двора на храма, където пред иконата на Победителя на смъртта – нашия Господ Иисус Христос, епископ Яков прочете първото възкресно евангелско четиво и точно в полунощ, при празничен камбанен звън, възвести на присъстващите най-радостната от всички вест: „Христос воскресе!“. Събралото се малко Христово стадо, тези, чиито сърца пожелаха заедно в богослужбата да изживеят пасхалната радост, стоящи на нужното разстояние едни от други, отвърнаха със силно и мощно „Воистину воскресе!“. Всички заедно запяха пасхалния тропар "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта Си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, живот дари!".

dsc02222При влизането обратно, изправен пред затворените порти на храма, епископ Яков възгласи: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7) и при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" (Пс. 23:10) блъсна и отвори портите, при което всички влязоха в кораба на спасението – светата Църква.

От солея епископ Яков прочете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание. Преди началото на празничната света Литургия, с благословението на Пловдивския митрополит, архиереят пострига в първата степен на свещенството – тази на четец, младежа Мариян Петков, на 20 години, родом от град Карнобат. Новият църковнослужител с радост прие обязаностите на светата богослужба, които изпълняваше с усърдие и ревност.

dsc02232Светата Литургия беше изпълнена с особената Пасхална радост и умиление, които неизменно съпътстват този най-велик ден в годината. По време на причастния беше прочетена проповед за Възкресението, а след призива "Със страх Божий, вяра и любов пристъпете" всички, които се бяха подготвили с многодневен пост и покаяние, пристъпиха към светите Тайни да вкусят "колко благ е Господ" и се приобщят със светите Тяло и Кръв Христови.

В края на службата владиката отново поздрави трикратно народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“. Той благодари на Бога, че ни доведе до този Велик ден на победата над смъртта и вечния живот. „Радвайте се и се веселете – призова владиката, - защото не само ние, земните се радваме, но и небесната Църква заедно с нас пее и възпява Възкресението на нашия Господ Бог Иисус Христос! „Да възкръсне Бог и да се разпръснат враговете Му!“ – така днес пее Църквата. Да се разпръснат и всички поднебесни сили, които ни изправяха през тези дни на изпитания, които всячески се мъчеха да ни отдалечат от Бога, да омаловажат поста ни, да създадат съблазън, която да разколебае нашата вяра. Но ето, че дойде часът и мигът, когато всички те се dsc02264разпръснаха! Моля Всеподателя Бога, да разпръсне така „яко дим“ и този вирус, който взема толкова много жертви, от който страдат толкова много човеци. Както чухте и в Синодалното послание, радостта ни не е пълна – защото ние, като истински християни, се сещаме, че и в този момент някой някъде умира, някой някъде се мъчи. Ние ще кажем „Господи, помилуй ги и им помогни!“. Но като християни трябва да се весели сърцето ни и да тържествува, защото смъртта беше победена! Ние имаме и вярата, и упованието, и надеждата – че Бог няма да изостави верния Си народ, че всяко нещо идва от Бога, че каквото и изпитание да ни е дошло, ще го срещаме така, както посрещнахме Възкресението – без колебание във вярата, с твърда и непрестанна молитва, без униние и прекомерна скръб. От какво трябва да ни е страх, щом с нас е Бог? Нека Възкресенската радост да съгрява сърцата ни, да усилва молитвата ни, надеждата ни, любовта ни! Немалко от вас чухте Бащините думи на Спасителя Христос – „Елате, седнете и вечеряйте с Мене!“. Нека всички онези, които в днешния ден се dsc02335причастиха с Тялото и Кръвта на нашия Спасител, да бъдат победители до край, да бъдат твърди и непоколебими във вярата си, в добродетелите си. И онези, които по-рано през поста приеха светите Дарове, нека и те имат същата вяра и упоритост. И когато всички вървим един до друг, с общата си молитва, портите адови никога няма да ни надделеят! Не забравяйте, ликувайте – Христос воскресе!“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни.

Тържеството на всички тържества завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.