Водосвет в Народно читалище "Отец Паисий - 1893" град Велинград

dsc06975На 30 ноември в град Велинград беше отбелязан 100-годишният юбилей на Смесен градски хор „Николай Гяуров“ към Народно читалище „Отец Паисий – 1893“. Хорът, носещ името на легендарния български оперен певец, който е родом от град Велинград и именно тук прави своите първи музикални стъпки и изяви, е лауреат на множество национални и международни награди.

По покана на председателя на настоятелството на читалището г-жа Силвена Байракова официален гост на тържеството бе Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С благословението на митрополита епископ Яков откри празника с водосвет, отслужен от него в съслужение със свещеници от Пазарджик и Велинград. Владиката лично провъзгласи многолетствие, при което свещениците и хористите отпяха „Многая лета“. След това архиереят честити на хористите техния юбилей и благопожела все така да съхраняват и предават dsc06999на поколенията духовното и културно богатство на нашия народ. Той подари на диригента на хора г-н Момчил Томов икона на Божията Майка, която призова да бъде бърза Помощница и Застъпница за всички.

Програмата на тържеството продължи с изпълнението на православни и класически песнопения, сред които „Достойно ест“, „Святий Боже“, „Тебе поем“. На финала беше провъзгласено многолетствие и цялата зала запя „Многая лета“.

Хористите бяха наградени с Почетен знак на Съюза на народните читалища, Почетен знак на Настоятелството на читалището, с бурните аплодисменти на публиката, с много цветя и поздравителни адреси.