Св. свщмчк Харалампий Чудотворец - храмов празник в град Септември

dsc05527     На 10 февруари, когато почитаме свети свещеномъченик Харалампий, църквата в град Септември празнува своя храмов празник. Подготовката за празника започна седмица по-рано с основното почистване и благоукрасяване на храма, в което се включиха църковните настоятели, енориаши и за радост – много деца и младежи. Празнично настроение и благолепие донесоха украсите с цветя на голямата икона над входа на храма, царската икона на светеца на иконостаса и празничната икона на аналоя.

dsc05585     На празника от ранна утрин храмът започна да се изпълва с богомолци, дошли да почетат светеца с молитва и благодарност. Светата Литургия бе отслужена от Константийски епископ Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество, прот. Йордан Василев, председател на ЦН към храма, свещеник Петко Дишков и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взеха и енорийските свещеници Николай Генев и Николай Генов, който отскоро е назначен на енорийско служение в храма. Отец Николай Генов бе подготвил красиво празнично коливо, което заедно с много пчелен мед бе осветено от Епископ Яков в края на службата. На този хубав празник много християни – деца и възрастни приеха свето Причастие. В празничното си слово епископ Яков припомни земния живот на свети свещеномъченик Харалампий, обичта, която християните от епархията му са имали към него и омразата на езическите власти към dsc05727светия старец, които го предали на мъчения, за да се откаже от вярата си в Христос. И след като светецът изтърпял всички мъчения и бил чудодейно изцеляван от Бога, накрая се преселил в Небесното Царство, където сега предстои пред Бога и се моли за нас, та изкушенията, на които е бил подлаган, да не сполитат нас. А ако някой от нас изпадне в нужда, светецът се притича веднага на помощ, за което има много свидетелства на християни от нашия храм. С благословението на епископ Яков септемвриецът Славчо Стоев, развълнуван от сърце, разказа пред всички богомолци за чудо, което се е случило преди два месеца. Дете на пет години пострадало при злополука и изпаднало в кома. Лекарите не давали надежда за неговото оцеляване. Близка на семейството, родом от гр. Септември, занесла на родителите осветен мед от празника в нашия храм. Когато отишли с меда в болницата, детето излязло от кома и първите му думи били: „Искам да ям.“ Дали му от осветения мед и сега детето по молитвите и застъпничеството на св. Харалампий се радва на пълно възстановяване и добро здраве.

dsc05711     След края на празничното богослужение председателят на храма прот. Йордан Василев подари на владиката малък подарък – красиво изработен Архиерейски чиновник, а третокласникът Йордан Митров и първокласничката Никол Генева подариха на епископ Яков живи цветя с думи на благодарност и признателност.

     На службата присъстваха и кметът на Община Септември Марин Рачев, народният представител Даниела Малешкова, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, директорът на СУ „Христо Ботев“ Ивалина Табакова и директорът на ЦПЛР-Детски комплекс Христина Тодорина.

     Накрая на всички богомолци бе раздадена храна, подготвена от Църковното настоятелство и децата от неделното училище към храма.