Архирейска св. Литургия и свещеническо ръкоположение в Брацигово

 

    dsc 7606  На 6 май,  Пета  Неделя след Пасха – на Самарянката, Светата Църква чества и прославя един от най-обичаните светци и мъченици за вярата – св. вмчк Георги Победоносец. В този празничен ден Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай бе тържествено посрещнат под звуците на камбанен от красиви христолюбиви деца пред храм „Св. Йоан Предтеча” в гр. Брацигово.  Владиката възглави Божествена св. Литургия в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Любомир Траянов, архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, митрополитският протодякон Илиян Александрови и дякон Георги Глухчев. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 7765

  Множество боголюбиви миряни от града и духовната околия присъстваха на богослужението. С вяра и благоговение те съучастваха с молитви в благодатта на светата Литургия, просейки милостта на Всеподателя Бога и закрилата на празнувания светец.  

  В края на Великото славословие за четец и певец на църквата ни бе постриган Станислав Радков от Пещера, ученик в 8-ми клас. Духовното тържество бе усилено с друга голяма радост - богоспасяемата Пловдивска епархия се сдоби с нов свещеник. Дякон Георги Глухчев от Брацигово, който празнуваше своя небесен покровител и именния си ден, бе въведен в презвитерски сан. Преди ръкоположението Негово Високопреосвещенство се обърна към него и присъстващите с вълнуващо слово за трудностите и изпитанията на свещеническото служение. Владиката даде много примери за жертвена любов към Спасителя и отстояване на вярата дори с цената на жестоки страдания и мъченическа смърт. Митрополит Николай изрази радостта си, че в настоящия век на бездуховност и обърканост Бог е промислил да призове за пастирско служение хора като дякон Георги, които да вървят по нелекия път на вярата, за да проповядват и учат на словото за вечния живот. Митрополит Николай припомни страданията и страшните мъки на светия великомъченик Георги Победоносец, който знаел, че „който претърпи докрай, ще бъде спасен” (Мат. 10:22).

 dsc 8196 „Напомням ти това, за да знаеш, че колкото и трудно да е твоето служение, служението с Божието благословение е „иго благо ибреме леко” – каза още владиката.

  След това бе извършено Тайнството Свещенство, а в храма отекна могъщо и силно: „Достоин!”

  В края на светата Литургия митрополит Николай поздрави със светлия празник отечески и вседушевно всички, дошли да пият от извора на "живата вода", който няма никога да пресъхне. Владиката се помоли в днешните размирни времена Царят на мира – Господ Иисус Христос, да ни благослови с мир в душите и сърцата ни и по целия свят.  Митрополит Николай поздрави всички именници и се обърна с топли слова към протопсалт Георги Радев, ръководителят на митрополитския хор, като му честити именния ден и благодари за прекрасните песнопения, вярата, любовта, таланта и усърдието му.