Последование на Жениха в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив

   

      dsc 4748На 1 април, в навечерието на Велики Понеделник, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи Последованието на Жениха в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив, с което започнаха богослуженията за Страстната седмица. Последованието се нарича така, защото първото песнопение започва с думите „Се Жених грядет” („Ето, Женихът идва”). Сюжетът на тропара е от Господнята притча за 10-те девици (Мат. 25:1-5).   

  С архиерея на епархията съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев, духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Молитвено участие взе Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений.  Всички бяха във великопостно облачение, съответстващо на чувството на сръб и дълбоко покаяние през Страстната седмица. Така бяха облечени и боголюбивите миряни, изпълнили храма. dsc 5089

  Покайните песнопения, изпълнени прекрасно и умилително от митрополит Николай и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев, се редуваха с четива за добродетелния Йосиф, продаден от братята си като роб в Египет, и безплодната смоковница, прокълната от Господа и изсъхнала.  Йосиф се счита за предобраз на Господ Иисус Христос, тъй като и Спасителят, подобно на продадения за 20 сребърника от братята си Йосиф, бил намразен от еднородните Му юдеи, предаден на езичници, измъчван и наказван заради чужди грехове. Изсъхналата смоковница символизира еврейската Синагога, осъдена от Господа заради безплодието си, както ще бъде осъден и всеки човек, лишен от добродетели и духовни плодове.

  dsc 4988

  При запяването на “Чертог Твой вижду...” от светия Олтар бе изнесена иконата с образа на Страдащия Спасител с трънен венец, която след скръбно-тържествена обиколка бе поставена в средата на храма за поклонение. Митрополит Николай, всички духовници и боголюбивите миряни след третото изпяване на светилния се поклониха и целунаха Страдащия Спасител.