Руската патриаршия дарява на Пловдивската света митрополия част от мощите на свети архиепиоскоп Лука Симферополски


      Посрещаме частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки архиепископ Симферополски Чудотворец на 22 октомври в гр. Пловдив


 0 39de7 6f1ea1a XL    В събота на 22 октомври от 18.00 часа в митрополитския храм „Света Марина" ще бъде посрещната светинята. Светите мощи ще донесе Негово Преосвещенство Богородският епископ Антоний от Руската православна църква, дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия и православните българи. Непосредствено след посрещането на св. мощи ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняват.    На следващия ден в  митрополитския храм от 9.00 часа ще бъде отслужена и празнична ахиерейска света Литургия.

 

     Свети Лука, хирургът в расо


    Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и "рисувално училище", а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет "Св. Владимир". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява Катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

    През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.

   Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник.

  Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.

   Подобно на апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му "Дух, душа и тяло".

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.  

   През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Мощите му се покоят в катедралния храм на гр. Симферопол.