Молебен по повод Международния ден за борба с глада

dsc 4567   На 16 октомври в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Молебен по повод Международния ден за борба с глада.

   С владиката съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник и храмовото духовенство.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   В храма присъстваха боголюбиви миряни, които отправиха горещи молитви за избавление от глада.

   В словото си викарният епископ Арсений се обърна към присъстващите с думите:

   „Живеем във времена, за които Господ ни предупреждава в Евангелието, казвайки: ”И понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта”(Мат. 24:12). Нашето общество днес е раздирано от противоречия и това, от което се нуждаем най-много e вярата, милосърдието и любовта към ближния, проповядвани от Светата Църква. ”Радост за човека е неговата благотворителност”- казал мъдрият Цар Соломон в своите притчи. Според разбиранията на светата Православна Църква, благотворителността си трябва да насочим не само към материалните нужди, но и към душите и сърцата на хората, които са с нас и между нас.Тогава бихме могли да кажем, че сме се погрижили не само за тяхното настояще, но и за тяхното бъдеще. ”Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилвани”(Мат. 5:7) - ни казва Спасителят. Нашата състрадателна грижа един за друг е израз на отношението ни към другия като към образ Божий и това ни приближава към небесното Царство озаряват живота ни сега и по пътя на нашето земно житейско странстване.”

   В двора на митрополитския храм ”Св.вмчца Марина,” по инициатива на Българския червен кръст, доброволци раздаваха пакети и топла храна на хората, които имат нужда от подкрепа.