Архиерейски богослужения за преподобна Параскева Петка Търновска

   На 13 октомври, в навечерието на големия християнски празник Петковден в пловдивския храм, носещ името на света преподобна Петка Епиватска, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай  възглави Празничната вечерня с петохлебие.

   Молитвено съучастие в светата богослужба взе Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митроплит.

   С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храм „Св.Петка”- свещеноиконом Еленко Йосифов, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов.

   Прекрасните песнопения бяха изпълнени антифонно от митрополитския хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и камерния хор за източно - църковно пение „Нектарий протопсалт” от Букурещ, Румъния.

   Десетки християни се стекоха в навечерието на Петковден, за да вземат участие в празничното вечерно богослужение и с дарове и молитва да почетат преподобна Параскева Петка Търновска с настъпващия й празник.

   Богомолният народ се покланяше пред иконата и одеждите на света преподобна Петка, дарени от митрополит Теофан, архиепископ на град Яш, Молдова и Буковина от Румънската православна църква.

   В края на светата богослужба Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в словото си към миряните ни напомни:

   „Света преподобна Параскева Петка в целия си равноангелски живот в светилника на своето сърце, на своята чиста душа събра достатъчно елей, за да бъде посрещната от Небесния Жених,за да заживее в небесния чертог и нещо повече- да застане пред престола Божий и да се помоли за нас.

  Ето защо сме тук, за да призовем на помощ нашата бърза помощница и любеща майка – света преподобна Параскева Петка, която знае какво е плач с покайни сълзи. Тия сълзи тя проля в своя подвижнически живот, угасили пламъците на жарта на страстите.Нейният подвижнически  живот я въздигна до небесата, за да я имаме като наша всегдашна закрилница, застъпница и ходатайка пред Бога, за всички, които с благоговение, с вяра, със страх Божий и любов към Бога, към Божиите угодници, към ближни и далечни човеци, пристъпваме, за да изпросим просимата благодат от Бога по молитвите на света преподобна Параскева 

 
   На 14 октомври, Петковден, Църквата почита света преподобна Параскева Петка Епиватска.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит възглави архиерейската света Литургия в храм „Св.Петка” в град Пловдив.

  С архиерея съслужиха: Знеполсият епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните  надзорници  при Пловдивска митрополия свещеноиконом  Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, свещеноиконом Еленко Йосифов - председател на храм „Св.Петка”, храмовото духовенство и свещеници от града.

   За тържествеността на празника допринесоха песнопенията на митрополитския хор „св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и камерния хор за източно - църковно пение „Нектарий протопсалт” от Букурещ, Румъния.

Храмът и дворът на църквата се оказаха тесни, за да поберат богомолците, които бяха дошли,за да участват молитвено в богослужението.

   В края на светата Литургия  Пловдивският митрополит Николай се обърна към богомолния народ с думите:

  „Голяма сила има молитвата на праведника. В силата на благодатта на молитвата на дивната Божия угодница Христовата Невеста света преподобна Параскева Петка Епиватска, целият  православен християнски свят в този благодатен ден събира множество народ. Народ, който в благодатта на празника Петковден, с очите на сърцето и душата да се взре в сияещия в святост образ на тази чиста Христова девица.

За да се опомним пред себе си, Бог ни  изпраща такива святи образи на благодатни човеци, каквито са светиите, каквато е и днес честваната Божия угодница, живяла  в подвига на постничество, на въздържание, на целомъдрие, на пълно отдаване на Божията воля. Света преподобна Параскева Петка изцяло се е  отдала  на Бога.Всичките си дни, години, всичките си сили, всичкият си талант, душата си е отдала в ръцете на Бога. И понеже е угодила на Бога, се е удостоила да застане пред Престола Божий.” 

   Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

   В двора на храм ”Св.Петка” Негово Високопреосвещенство  Пловдивският митрополит Николай освети новата каменна  чешма, украсена  с образа на Света Богородица - Живоприемен Източник. 

   Скулпторът Ангел Каравланов безвъзмездно изгради чешмата, а средствата за материалите са дарени от боголюбиви миряни.