Свещеническа конференция в епархийския манастир”Св.св.Кирик и Юлита”

dsc 6404   На 10 септември в епархийския манастир „Св.св.Кирик и Юлита” край Асеновград бе проведена свещеническа конференция.

Духовници от цялата богохранима Пловдивска епархия, архиерейски наместници, предстоятели на храмове, игумени на манастири и енорийски свещеници се събраха, за да получат напътствия от епархийското ръководство.

   В ранното утро в храм „Св.Параскева” в епархийския манастир Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен по повод началото на църковната Нова година и една година от въвода във владение на манастира „Св. св. Кирик и Юлита” край Асеновград.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   Богослужението завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

dsc 6740 След богослужението духовниците се отправиха към залата на епархийския манастир , където Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай откри конференцията.

   Владиката представи реда и актуалните въпроси, предмет на обсъждане и разяснение, като направи кратък отчет за дейността на епархийската църква.

   Бяха обсъдени предстоящите задачи относно дейността в епархията за новата църковна година.

Митрополит Николай акцентира и върху пастирско-мисионерски въпроси, сред които най-важни са нравственото възпитание на младежите, взаимодействието с обществото и увеличаването броя на неделните училища към енорийските храмове. Владиката обърна внимание на необходимостта от разширяването и задълбочаването на взаимоотношенията на свещениците с училищата по места и по-активната мисионерска дейност през настъпващата година.

   Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай благослови свещенослужителите от епархията и им пожела успехи в пастирското и енорийското им служение в полза на Църквата и за спасение на всички християни.

   Конференцията беше закрита с многолетствие, провъзгласено от митрополистския протодякон Илиян Александров.