Успение на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично” - град Пловдив

dsc 8771   „При раждането си  си съхранила девството, при успението не си оставила света, Богородице.
   Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души.”
   Тържествен камбанен звън огласи двора на катедралния храм „Успение Богородично” в град Пловдив.
   Архиереят  на Пловдивска епархия митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия.
   В края на великото славословие митрополит Николай пострига Михаил за четец и певец на Българската Православна Църква.
   С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовният надзорник при Пловдивска митрополия и председател на храм „Успение Богородично”свещеноиконом Тодор Хаджиев, храмовото духовенство  и свещенослужители  от града.
   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.
  dsc 9430 На богослужението присъстваха народният представител Здравко Димитров, строителният предприемач Иван Михайлов, проф.д-р Георги Паскалев и хиляди  вярващи, които  бяха дошли, за да почетат Богородичния празник, да се поклонят на небесната Царица, да помолят за себе си и за близките си нейната  помощ и закрила.
   След светата Литургия Негово Високопреосвещенство се обърна с тържествено слово за Пречистата, за нейните добродетели, заради които се удостоила да възкръсне в третия ден след Успението си  и с тялото си била взета жива на небето, където нейният Син  и Господ я поставил на по-почтено място от всички Ангели:
   „Отбелязваме днес голям празник - Успение на Пресвета Богородица и заедно с цялата Църква се радваме на събитието, спомена за което е донесло до нас Свещеното Писание и Свещеното Предание на вселенската Христова Църква. Блажената кончина на Света Богородица, Нейното успение е велик празник - летен Великден.
   Възпоменавайки Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, Нейното преславно успение, нека винаги  да помним за успението и смъртта на Божията Майка. Велик, голям църковен празник. В тази прослава на събитието за смъртта на Божията Майка е  вярата на всички предишни поколения, че смъртта не означава край на живота, а голям знак, че след смъртта е възкресението, било възнасянето на пречистата Царица небесна в небесните обители на Своя Син с душа и тяло, като знак за безсмъртието на човека, като знак за вечния живот, като знак за Божието всемогъщество. Амин!”

dsc 9295   Икона с образа на великия Божи угодник, целител и чудотворец свети архиепископ Лука Симферополски с вградена частица от одеждата му -  за благословение и освещение на богомолния народ, донесе Ангел Бончев, който бе пратеник на    Пловдивската света митрополия на тържествата в  гр. Симферопол /Украйна/ по повод празника на св. Лука, където се покоят целебните му мощи.
   Към Светите Тайни пристъпиха христолюбиви миряни,  присъстващи на богослужбата.
   Духовното тържество  за  Успението  на  Пресвета Богородица завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.