Велика сряда - Последование на Жениха

dsc 5373   На Велика сряда - божествените Отци са заповядали да се прави спомен за една жена, разкаяла се блудница, която изляла драгоценен елей върху Господа в дома на Симона прокажени. С това тя Го помазала за погребение, приживе оплаквала, омивайки нозете Му със сълзите Си и отривайки ги с великолепните си коси. За нея Той каза, че много се прощава на този, който умее много да обича.

   На този ден споменаваме и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да предаде Божествения Учител за тридесет сребърника.

   На 7 април, вторник, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, възглави богослужебното Последование на Жениха в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив.   Молитвено участие в богослужението взеха: Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник,духовните надзорници при Пловдивска митрополия – свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев, храмовото духовенство и свещеници от града.

   Песнопенията от Последованието на Жениха изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. Те ни призовават да подготвим душите си за Христос - истинският Жених на нашите души, за срещата с Когото трябва да сме винаги готови.

   В храма бяха дошли боголюбиви християни, които желаеха да влязат в съборна молитва към Бога, за да получат от Него прошка и утешение.