Вход Господен в Йерусалим

И възпяващи, зовем: ”Осанна във висините, благословен Идещият в име Господне!”

Господският празник Вход Господен в Йерусалим бе тържествено отбелязан на 5 април в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив.

Светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит , ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Гости на духовното тържество бяха народните представители Здравко Димитров и Цвета Караянчева, областният управител на град Хасково Добри Беливанов и областният управител на град Кърджали Илия Илиев , представители на държавността, общественици и богомолният народ Божий, който

бе преизпълнил храма и бе дошъл да се помоли и да изпроси благословение и утеха от Бога.

Владиката дари с икони, символизиращи празника „Вход Господен в Йерусалим”, двамата депутати, които на този ден са именици.

 

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в словото си към богомолния народ се обърна с думите: ”Иисус Христос плаче заради нас възлюбени, защото всеки път, когато пренебрегваме волята Му забиваме гвоздей в тялото Му и Го приковаваме отново и отново на кръст. Плаче за ония, които не желаят да повярват в Него, които не желаят да откликнат на Неговия призив: ”Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце” (Мат. 11:28-29).Той плаче и за ония, които не Му даряват греховете си в покаяние. И ако днес ние духовно празнуваме тоя празник, то нека да не късаме клони да Го посрещаме с тях, а да откъснем греховете от душите и сърцата си и да Му ги принесем в покайни сълзи.Така да Го посрещнем, защото Той дойде , за да вземе върху Си нашите грехове, и да понесе върху себе Си нашите немощи. Нека отворим душите и сърцата си на оня град Йерусалим, който е вътре в нас и да посрещнем Спасителя, за да заживее с нас и в нас , да знаем, че Бог е с нас и никой не може да бъде против нас.Амин!”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополиския протодякон Илиян Александров, дякон Младен Добрев и дякон Ангел Ангелов.


dsc 4044