Тържество на Православието в Пловдив

dsc 5568   В неделя 1 март- Тържество на Православието в митрополитския храм „Св.вмчца Марина”, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната Василиева света Литургия в съслужение със Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и свещениците от града. Множество християни бяха изпълнили храма, държейки в ръце икони с образите на Спасителя, Божията Майка и на различни светци.

     Негово Високопреосвещенство митрополит Николай се обърна с архипастирско слово към богомолния народ по случай Неделя Православна, като каза че: „И днес върху нашето съзнание се стоварва огромен информационен поток, който се опитва да разруши православната вяра. Няма нищо ново - все същото, което е било в продължение на две хиляди години. Но както в миналото, така и сега, има опити да се отслаби или измени вярата, да се подхвърли на съмнение, да се осмее, да се покаже нейната нежизнеспособност, ненужност за съвременния човек – всички тези опити никога не се увенчават с успех, защото Сам Бог е дал на хората дара на вяра и Той помага на всеки вярващ да пази този дар. Както забележително е казал за това свети Йоан Златоуст: „Свойството на вярата се заключава в това, че тя се утвърждава, когато въстават против нея”. Така е било в миналото, така става и днес.”

След края на архиерейската Литургия от светия олтар бяха изнесени светините на Пловдивска епархия- чудотворни икони и свети мощи, и бе отслужен чинът на Неделя Православна, когато на глас от всички се провъзгласява Символа на вярата, като общо изповедание на цялата Православна Църква и се продължи с указанието, че „това е вярата апостолска, отеческа, православна” и че тя е утвърдила вселената. След възгласяването на многолетието се извърши и литийно шествие около храма със светите икони и мощи, предвождано от епархийския митрополит при пеенето на тропара на Неделя Православна.