НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА

   На 1 март тази година е първата неделя от Великия пост-Православна Неделя. На този ден ежегодно Светата Църква е установила да се чества по подобаващ начин победата на Православието не само над иконоборческата ерес, но и над всички други ереси. Впоследствие било прието на този ден да се изнасят за поклонение чудотворни икони и свети мощи. След Светата литургия се изпълнява специален чин, който съдържа специална молитва за обръщане към православната вяра на всички отстъпници и заблудени - моление за утвърждаване в православната вяра на всички верни чеда на Светата Църква.

   В неделята - Тържество на Православието, в митрополитския храм „Света Марина”, от 9 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави Божествената Василиева света Литургия, а в храма ще бъдат изнесени за всеобщо поклонение чудотворни икони и свети мощи, съхраняващи се в Пловдивската епархия в памет на установения през 842г. от император Михаил ­III празник – Тържество на Православието. След архиерейското богослужение със светините ще се извърши и литийно шествие около храма.

   По случай Неделя Православна и победата над иконоборческата ерес, след богослужението, лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще освети икони с образа на Пресвета Богородица, които ще раздаде за благословение на всички присъстващи.