Възпоменателното честване на 142 години от гибелта на йеродякон Игнатий – Васил Левски – Апостола на свободата

dsc 1902


По повод възпоменателното честване на 142 години от гибелта на йеродякон Игнатий – Васил Левски – Апостола на свободата, на 19 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи панихида за упокоение душата на йеродякон Игнатий в храм „Успение на Пресвета Богородица” в град Карлово.

В панихидата молитвено участие взеха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, протоиерей Деян Стоенчев - духовен  надзорник при Пловдивска митрополия, протоиерей Марко Марков – архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеници от града и околията.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм”. На богослужението присъстваха кметът на града д-р Емил Кабаиванов, заместник- областният управител на област Пловдив Георги Пилев, обществени деятели на Карлово  и множество боголюбиви миряни, които запалиха свещ пред светлата памет на Апостола на свободата.

 В края на последованието  викарният епископ произнесе възпоменателно слово:” Ето , толкова години от гибелта на йеродякона неговата душа ясно говори за едно – за непоколебимата ни православна вяра, за родината, за защита на държавата, за честта и достойнството на Отечеството, за красотата на подвига и позора на предателството. Днес  в храма, където е бил ръкоположен за дякон и откъдето тръгва неговият жертвен подвиг, ние се молим за упокоение на неговата душа, за този който отдаде себе си за вярата и положи душата си за народа, защото именно той чул Божия глас за любовта, вслушал се в собствената си съвест за справедливост, отдаде най-скъпото – живота си. Вечна да пребъде паметта му! Амин!”

 

На площада пред паметника на Васил Левски през целия ден ученици и граждани поднасяха цветя , за  да  заявят почитта си   пред  паметта  на  Апостола  на  свободата.

 Знеполският епископ Арсений прочете заупокойна молитва при гроба на майката на Левски  Гина Кунчева в двора на храм „Св.Николай” в града.

 Траурното песнопение „Вечная памят” прикани присъстващите да сведат глава пред подвига на патриота, революционера, православния духовник, изпълнил на дело Христовите заповеди и отдал живота си за своите ближни.

Бог да го упокои в Небесното Царство!