На 14 февруари с голяма тържественост бе отбелязан празникът на Ивайловград.

dsc 0459  С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит отслужи Божествена света Литургия в храм „ Свето Преображение Господне” в Ивайловград.

   В края на Великото славословие за четци и певци на Българската Православна Църква викарният епископ Арсений пострига: Николай Николов от Ивайловград, Христо Попов, Иван Вълчев, Павел Иванов и Христо Чирпанлиев от град Кърджали.

   С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев –епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия и свещеници от епархията.

   Този ден е в памет на всички починали православни християни. По време на светата Литургия, преди Херувимската песен, молитва за упокоение на починалите в деня на Задушница отправиха свещениците.

   Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

dsc 0946   След светата Литургия викарният епископ Арсений възглави литийно шествие до центъра на Ивайловград с частицата от Светия Кръст Господен, съхранявана в манастира „Света Троица” – Кръстова Гора.

   Архиереят отслужи молебен за благословение на жителите на града и за изобилие на земните плодове и по традиция подряза лозята.

   На богослужението присъстваха: кметът на Ивайловград Дияна Овчарова, председателят на Общински Съвет Ивайловград - Дарина Кисьова – Зафирова, областният управител на Хасково - Добри Беливанов, общественици, депутати   и гости на града.

dsc 1028   Знеполският епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и в празничното слово към богомолния народ се обърна с думите: ”Бог е вечната любов, вечната правда и вечната истина. Страшно е да гледаш раздвижването на земната кора. Страшно е да гледаш неудържимата водна стихия. Тъжно е да виждаш дългогодишен човешки труд унищожен. Тъжна е гледката на опустошената нива – буренясало и изсъхнало лозе, лишено от плодове. Защото земната стихия не се спира пред нищо, камо ли пред това, което е създала човешката ръка. И днес Божията десница твори сила. Бог е снизходил с безкрайното си човеколюбие към вас – жителите на Ивайловград, имайки възможността да се поклоните на една велика светиня в православния свят - частицата от Светия  Животворящ Кръст Господен, дървото на което бе разпнат Спасителят, за изкупление на човешкия род. С благословението на правоправещия архиерей на Пловдивска епархия Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, днес бе донесена именно частицата на Светия Кръст Господен, съхраняваща се в манастира „Св.Троица” - Кръстова Гора, за благословение, за духовно насърчение, за да се запази този град от всякакви злополуки, беди, катастрофи и аварии”.

   Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.