Честване на св. Фотиния в с. Първенец

   Сред многото православни жени, които познава историята на Църквата ни е и прославата на Света Фотиния – самарянката.  Срещайки се с Господ Иисус Христос, тя станала светлина, способна да възроди и най - грешната душа, да я изведе от бездната на нечестието и възвиси до върха на духовната сила.

dsc 0033   На 13 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска света Литургия в храм „Света Фотиния” в село Първенец.
  В края на Великото славословие викарният епископ Арсений пострига за четец и певец на Българската Православна Църква Владо Рогачев от град Пловдив.

   С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев и председателят на храма „Света Фотиния” протоиерей Илия Узунов.

   Литургичните песнопенията изпълни митрополитският хор ”Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев прочете житието на Света Фотиния.

   Храмът беше изпълнен до краен предел с богомолен народ, който молитвено взе участие в светата богослужба.

   Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и поздрави миряните от негово име. В словото си за празника владиката се обърна към богомолния народ с думите:” Всички хора в първите векове, вековете на гонения в гражданската история, приемали мъчения. Били подлагани на мъчения   жени, деца и старци. Били подлагани на мъчения и хора, които нямали никакви телесни и физически сили. И ето го отговора на въпроса – Христос казва на своите ученици: „Нима мислите, че душата е по-малка от плътта?„ Как може да се измерва това, което е измеримо: има тежест, има форма – тялото, с това което е неизмеримо с нищо – душата? Нали душата не може да се усети   физически. Ние не можем да я видим, душата е безсмъртна. Тя е особена Божия грижа. И следователно трябва да бъде главно достояние за човека. Душата, която живее в нас и не се поддава на никакъв умствен анализ, има способността да се радва„ .

   Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.