Празнични богослужения за Свети Хралампий

На 10 февруари, Православната Църква почита свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец, смел епископ в Магнезия и смел проповедник на вярата.

   В навечерието на празника 9 февруари с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празнична вечерня с петохлебие и Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона ”Златна ябълка” в един от най-старите храмове, посветен на божия угодник- храм „Св. свщмчк Харалампий „ в град Пловдив.

   С архиерея съслужиха : свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев, председателят на храм „ Свети Харалампий” протоиерей Теодосий Лозанов, храмовото духовенство и свещеници от града.

     Песнопенията изпълни митрополитският хор”Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Боголюбивият народ изпроси молитвено закрилата на Пресвета Богородица от чудотворната икона ”Златна ябълка”и от Магнезийския Чудотворец свети свещеномъченик Харалампий, горещ застъпник и бърз помощник в скърбите.

    На 10 февруари, когато   Православната ни църква чества празника на светия свещеномъченик Харалампий, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай , Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит , възглави архиерейска света Литургия в храм „Св.Харалампий” в град Пловдив.

     С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев , председателят на храма протоиерей Теодосий Лозанов , храмовото духовенство и свещеници от града.

    По време на богослужбата Знеполският епископ Арсений ръкоположи в свещения дяконски чин на Българската православна църква Любомир Иванов Чавдаров от град Ветрен, Пазарджишка духовна околия.

    Викарният епископ го поздрави с приемането на духовно служение, като изтъкна колко отговорно е то пред Бога и човеците и му пожела здраве, благодатен успех и усърдие при богослужебния стаж и в по-нататъшната му работа, къдетоБог го призове.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор ”Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

  По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев прочете житието на свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец.

По традиция на този ден се освещава новата пчелна продукция на пчеларите - закрилник и молитвен ходатай , на които е св. Харалампий.След светата Литургия Знеполският епископ Арсений освети с молитва пчелния мед на медопроизводителите, като напомни на християните да го съхраняват в домовете си и да ядат от него през годината за изцерение на душевни и телесни болести.

   В словото си за празника викарният епископ се обърна към богомолния народ с думите:” Ние живеем в особен век . Нашият век предлага на човека   комфортни   условия за живот- лукави . И често пъти ни се подхвърлят всякакви изкушения за устройство на духовния   живот. Предлагат се много   и трудноразличими уловки, които без напрегнат духовен живот на човека , почти е невъзможно да се   уловят. Такова вкаменено и странно безчувствие, както казали светите отци, съпроводено с хоризонталното   положение на дивана и с ропот срещу цялото ни заобикалящо пространство ,   е станало за съжаление перманентно състояние на съвременния   човек . Това   е и беда , и нещо повече. Това е   и катастрофа. Защото един такъв човек никога не може да си представи мъченията за плътта , страданията за вярата   и изтезанията за   Христа . Всички мъченически подвизи му се струват като някаква приказка , нямаща нищо общо с нашия реален живот.И ето наближава Великият пост . И ако ние във всекидневието си все така много се трудим за плътта си , то нека по време на Великия пост бъде точно обратното. По време на Великия   пост ние да си спомним за молитвите на изповедниците , за страданията на мъчениците , за подвига на божиите   угодници и да им поддръжаваме макар и в малка мяра , заради тържествуващата вяра в нас и преди всичко заради Божията любов „ .

   След светата Божествена Литургия Знеполският епископ Арсений отправи молитвата „За всяка просба” за благодатна Божия закрила над Светата обител „Св.св. Кирик и Юлита". Да запази Бог Светия манастир.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Младен Добрев.