ДЕКЛАРАЦИЯ oт духовенството на Пловдивска епархия

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ

                Н И К О Л А Й

ГР. ПЛОВДИВ

 

 

КОПИЕ:    ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

                          БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ

                          НЕОФИТ,

                          ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

 

КОПИЕ:    ДО Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ,

                          ПРЕЗИДЕНТ НА

                          РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ:    ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ,

                          МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

                          РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ:    ДО Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ,

                          ГЛ. ПРОКУРОР НА

                          РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

КОПИЕ:    ДО Г-ЖА ИРИНА БОКОВА,

                          ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР

                          НА ЮНЕСКО

 

                                КОПИЕ:    ДО СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА

                                                           ИНФОРМАЦИЯ

 

                                     

             Д    Е    К    Л    А    Р    А    Ц   И   Я

 

От духовенствотона Пловдивска епархия

в подкрепа на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в усилията му да запази манастира „Св. св. Кирик и Юлита” от поругаване и натиск, упражняван от група лица, върху съдебната система.

 

         Ваше Високопреосвещенство,

 

         Ние, духовенството на Пловдивска епархия, сме изненадани от реакцията на тази група хора, която не проумя, че всеки манастир и църква са дом на нашия Господ Иисус Христос и че са място, където ние, духовниците и миряните, се събираме за молитва, на която се крепи целият свят.

         Манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” е част от Ноевия ковчег, който превежда нас, вярващите, от временното към вечното, а не място за разврат и забавления, ползвано от арендатори, за удовлетворяване на частни икономически интереси на няколко човека.

Ние също като Вас не можем да търпим това безчиние и поругаване на нашите светини и духовни ценности. Не можем да се примирим с факта, че някой в това демократично време се опитва да отнеме свободата, дадена ни от Бога и закрепена от Конституцията на РБ в чл. 37, ал. 1, Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в чл. 9, ал. 1, Закона за вероизповеданията и други европейски нормативни актове, да почитаме светите си места и да се събираме на обща молитва в тях.

Не ни се иска да вярваме, че се връщаме към 1982 година, когато под натиска на комунистическата власт манастирът е бил взет от Пловдивска митрополия. Под същия натиск ли и в днешно време манастирът може да бъде поруган и осквернен?

 

КАТЕГОРИЧНО ЗАЯВЯВАМЕ, ЧЕ няма да допуснем манастирът „Св. св. Кирик и Юлита” отново да бъде отнет и осквернен, и с радост ще усилим молитвите си към Всеподателя Бога да вразуми безумниците и да запази светата обител за молитва, благодатен духовен живот и богоугодни дела, в какъвто за кратко време със силна вяра и усърден труд успяхте Вие, Ваше Високопреосвещенство, да го превърнете.

Проявяваме и послушание към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската Православна Църква да приемем обратно светата обител в сърцата си, а и обителта отвори вратите си за нас с благодатни и спасителни служби.

Изцяло подкрепяме Ваше Високопреосвещенство, като Архипастир на Богоспасаемата ни Пловдивска епархия, в усилията Ви да запазите манастира „Св. св. Кирик и Юлита” в лоното на Светата ни Българска Православна Църква, където е мястото му.

 

Целуваме светата Ви Архипастирска десница и оставаме предани во Христа Ваши чада,

 

 

СЛЕДВАТ ПОДПИСИТЕ НА 270 ДУХОВНИЦИ ОТ ПЛОВДИВСКА ЕПАРХИЯ:
IMG 001IMG 002IMG 003IMG 004IMG 005IMG 006IMG 007IMG 008IMG 009IMG 010IMG 011IMG 012