Неделя на Закхея

25   В деня, в който светата ни Православна Църква отбелязва паметта на светителя Григорий Богослов, архиепископ Константинополски - 25 януари, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейска света Литургия в храм „Св.Преображение Господне” – в ж.р.”Тракия”, град Пловдив.

   С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия – свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев, протоиерей Любомир Траянов - архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, храмовото духовенство и свещеници от града.

   След възгласа: ”И да будут милости...” Знеполският епископ Арсений ръкоположи в първата степен на свещенството – дяконската – Тодор Траянов от град Брацигово.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

dsc 7022   В светата богослужба молитвено съучастие взе кметът на район „ Тракия” Костадин Димитров и множество благочестиви миряни, изпросвайки благодат от мощите на Свети Григорий Богослов, които бяха изложени за поклонение в храма, редом до светите мощи на св. Нектарий Егински Чудотворец.

   По време на причастния проповед за живота и дейността на Свети Григорий Богослов произнесе  свещеник Ангел Брусов.

   Множество миряни пристъпиха към Светите Тайни, за да се приобщят с Тялото и Кръвта на Христа.

dsc 7032   В края на светата богослужба Знеполският епископ Арсений в своето слово разясни смисъла на евангелското четиво в Неделята на Закхея като каза: ” Трудно е посланието на днешното евангелско четиво, но е истинно и изкупително. Главно и най-важно е за нашите съвременници, които беснеят в този свят и се въртят във вихъра на безделието, на благоденствието и на потреблението. Но това, което ни подсказва кое трябва да бъде ценно в нашите нужди и най-важните избори в нашия живот, е любовта към Богочовека, към личността на Богочовека Христос и към най – малкия наш ближен. Днешното Евангелие завършва с думите: ”Понеже Син Човечески дойде, за да подири и спаси погиналото„. Свети Ефрем Сирин ни казва, че нашата Църква е Църква на погиващите, но и на каещите се. И ние ако сме заслепени от своята гордост, ако мислим даже и говорим за своята мнима праведност и добродетелност, ние ще бъдем като онези фарисеи и като онази тълпа, която е била с Христос .И когато Спасителят влязъл в дома на Закхей,тълпата, фарисеите казали: „E отби се при грешен „. Ще се окажем и ние същите следовници на тези фарисеи и тогава Господ ще мине покрай нашия дом. Но за да положим началото на своето спасение, ние трябва преди всичко да принесем и да считаме себе си за най-големи грешници и да променим начина си на живот - така както е сторил Закхей, така както станало с Закхеевия дом „.

   Викарният епископ се обърна към богомолния народ и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.