5 януари - Водици - деня преди светото Богоявление на нашия Господ Иисус Христос

dsc 2839
    На 5 януари, Водици, деня преди светото Богоявление на нашия Господ Иисус Христос, когато се отслужват последованията на Утренята, Царските часове, Вечернята и светата Василиева Литургия,бе дадено началото на Богоявленския празник.


   С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, оглави светата богослужба в митрополитския храм „Света вмчца Марина” в град Пловдив.

 

   Заедно с викарния епископ участие в богослужението взеха : ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, протоиерей Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия и храмовото духовенство.

 

   По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев ни запозна със смисъла и значението на днешния празник:

„Пред този голям празник Богоявление да се постараем да очистим себе си чрез покаяние и ще получим голяма радост, ще ходим в светлина. Но ако не се очистим от нашите грехове, тогава ще оставим в тъмнина, скръб и мъка. Богоявленската вода е голяма светиня. Да поръсим, да осветим себе си с тази вода и така ние ще получим голяма полза от това освещаване„.

              

   След светата Литургия Знеполският епископ Арсений освети кръстообразно всеки от многобройните съдове с вода, поставени в центъра на храма и поръси множеството християни, дошли още в този ден да почетат светото Богоявление и да почерпят светена вода за здраве и благословение на дома и семейството си.


Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.