1 януари , Нова Година и Обрезание Господне!


dsc 2469

    Началото на новата 2015 година започна с тържествена света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай заедно със Знеполския епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит,архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел на Пловдивска митрополия,свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев и храмовото духовенство.

 

   По стародавна традиция в първия ден на Новата година архипастирят на Пловдивска епархия отслужи Божествена света литургия, за да благодари на Бога за всички благодеяния и да изпроси Неговото благословение и милост през новото лето.


   Молитвено участие във Василиевата света Литургия взеха благочестиви християни, които бяха дошли да се помолят и да получат Божия мир и любов.


   По време на причастния благодатно слово за празника Обрезание Господне и върху живота на Великия св. Василий Кападокийски произнесе  Знеполският епископ Арсений, който каза: ”В течение на своя земен живот трябва да се отричаме от себе си, да обрязваме себе си от всеки грях. Да носим без ропот с благодарност Кръста, който е възложил на нас Господ. Да го умоляваме да ни помага да преживеем живота си по християнски, по християнски да умрем и да наследим Царството небесно„.

 

   За молитвеното настроение на богомолците в храма допринесоха певците от смесения хор при митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.


   Множеството богомолци заедно изповядаха Символа на вярата и казаха в един глас Господнята молитва „Отче наш”.


   В края на тържественото богослужение светителят на Пловдивска епархия се обърна към богомолния народ с архипастирско слово, в което припомни за събитията през изминалата година, свързани с живота на светата епархийска Църква: „По-съществено в този ден е, че има поне един ден в годината, в който ние човеците сме призвани не просто да отмерим времето по хронология, а да помислим за миналото и за бъдещето. Ние сме християни и сме призовани в този ден да погледнем от друга гледна точка на времето, което безвъзвратно е изминало – времето на 2014 година. Ние като християни сме призовани най-напред да погледнем себе си, да се огледаме около нас и да видим какво е станало с нас самите, с тези около нас, с народа, с нашето Отечество. Какво е станало с човечеството и да се опомним накъде всъщност вървим. Дали през изминалата година сме станали по-добри от предишната преди нея или напротив – станали сме по-лоши. Ако ние направим обективна оценка на себе, вглеждайки се в греховете си, в пороците, в страстите си и разберем, че ние не сме станали никак по-добри през 2014–та, то ето с какво би бил полезен този празник Нова година. Прекрачвайки мислено тая черта на многолетието да се променим, да станем по-добри„.

 

   Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за Новата 2015 година, за да бъде благословена и мирна.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Алксандров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

   С благодатните възгласи "На многая лета” завърши благодатното молитвено събрание, което бе наистина едно единение с Бога, прославен в Троица.