Събор на Пресвета Богородица

dsc 2014   Православната Църква след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество,на другия ден събира вярващите да възхвалят с благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл.

   Това събрание на вярващите в деня след Рождество Христово за прославяне на света Богородица, която родила Спасителя, е наречено Събор на Пресвета Богородица.

   На 26 декември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит възглави архиерейска света Литургия в катедралния храм на град Пазарджик „Свето Успение Богородично”.

   В края на Великото славословие владиката пострига за четци и певци на БПЦ Рангел, Явор и Петър-Павел от град Пазарджик.

   С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, архимандрит Яков – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници – свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев, и свещеници от град Пазарджик.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев запозна вярващите със смисъла на празника, възпоменавайки близките родственици по плът на Господа Спасителя. Чрез църковното тържество утвърждаваме ценностите на семейните отношения.

   В този ден множество християни пристъпиха към светите дарове Тялото и Кръвта на Нашия Господ Иисус Христос.

   Като преподаде светителския и архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и поздрави миряните от негово име по случай празника Рожество Христово, викарният епископ Арсений се обърна към вярващите с думите: „Колко ли са хората днес за  човешкия род, плашещо много са те, сред които Христос остава бездомен и без подслон. Несметен брой думи се изговарят за днешния празник, а в колко ли християнски сърца намира подслон Спасителят. Колко ли християнски сърца са разкрити до край за Него? Той, Спасителят ни сочи пътя към дома, към нашето небесно Отечество, пътя към горния Йерусалим. На всеки от нас Той иска да  покаже началото на този път - смирението: неописуемо с човешко слово и с човешка мисъл, безкрайно смирение на безначалния, на всемогъщия. На всеки от нас Той иска да покаже средата на този път - кротостта и милостта, и останалите светоевангелски добродетели. На всеки от нас Той иска да покаже завършека на този път - благодатната светоевангелска любов. Ала не само да покаже, но и да извърви, даже и да ни носи в обятията си по този път”.

   Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Алксандров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

   След богослужението Знеполският епископ Арсений освети новооткрития просветен център към архиерейското наместничество  на  град Пазарджик.