Освещаване на параклис "Св. вмчца Варвара" в УМБАЛ "Св. Георги"

   На 4 декември православната Църква почита паметта на света великомъченица Варвара, която предпазва християните от внезапна смърт.

   Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай освети параклиса "Света великомъченица Варвара" в Клиниката по съдова хирургия и ангиология на Университетската болница "Свети Георги" в град Пловдив.

dsc 0001   Владиката бе посрещнат от изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги”- професор Карен Джамбазов, доцент Георги Паскалев – бивш ректор на Медицинския университет, доцент Драго Желев - завеждащ Клиниката по съдова хирургия и ангиология, от главната медицинска сестра на Университетската болница Евелина Божинова. На тържеството присъстваха   лекари и медицински служители, представители на медиите в града.

   Пловдивската клиника е най-голямата съдова хирургия в България.

   С Пловдивския митрополит Николай съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник и свещеници от града.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

  dsc 0057 Иконите, които ще украсяват със своето благолепие параклиса „Св.Варвара”, са дарение от Пловдивската митрополия.

   В словото си Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай каза :

       „Благочестиво, добро и душеспасително начинание, което днес се увенча с успех. Един параклис става дом Божий тогава, когато се призовава над него божествената благодат на Светия Дух, когато той се превърне в особено място на Божието присъствие. Тези, които се отделят за общение с Бога в скришната стаичка на сърцето си, както ни съветва Господ Иисус Христос, за да въззоват за помощ, благодат и милост Божия, ще намерят утеха.

       Благодаря Ви за проявеното високо християнско съзнание и за това, че Вие добре разбирате чрез това богоугодно начинание – устройването на параклис, Вие внушавате на всички, които ще дойдат да потърсят здраве и изцерение от болестите си тук. Те ще намерят потвърждение в надеждата, че с Божията помощ ще намерят просимата благодат.

Каквито и да са телесните болки, невъзможното за човека според казаното от Господ Иисус Христос, е възможно за Бога. Господ Иисус Христос е лекаря на лекарите, който дойде на земята, за да изцери всяка болка, всяка рана, всяка немощ на човека.”

   Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.