Архиерейска света Литургия в храм "Св. Троица", гр. Пловдив

16   Усърдно от митницата при призоваващия Владика Христос, явил се на земята за благост на човеците, като си Го последвал,
избран апостол и благовестник на Евангелието на вселената си се явил: затова почитаме честната твоя памет, Матее богоречиви: моли милостивия Бог да даде опрощение на греховете на нашите души.

    На 16 ноември Християнската Църква почита паметта на свети апостол и евангелист Матей.
    Евангелист Матей, който носил името Левий (Леви Матей) бил в числото на 12-те Христови апостоли.
    Пишейки своето Евангелие за евреите, св. Матей си поставя за главна цел да им докаже, че Иисус Христос е именно онзи Месия, за когото предсказвали старозаветните пророци, че откровението, затъмнено от книжниците и фарисеите, единствено в християнството се изяснява и възприема своя най-съвършен смисъл.

   В храм „Света Троица” в град Пловдив с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Божествена света Литургия.

dsc 6771   С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Георги Славчев - председател на храм „Света Троица” и свещеници от града.

    Преди Херувимската песен Знеполският епископ Арсений отправи молитва за упокоение душите на хилядите жертви на пътнотранспортни произшествия.

   Песнопенията изпълни църковният хор при храм „Света Троица”.

   Храмът беше изпълнен с множество богомолен народ, дошъл с вяра и покаяние да участва в светата богослужба.

   В словото си Знеполският епископ каза, че подвигът на свети апостол и евангелист Матей като проповедник на Словото Божие сияе с особен блясък.

    „Когато минаваше оттам, Иисус видя едного човека, на име Матей, седнал на митницата, и му казва: върви след Мене. И тоя стана и тръгна след Него”(Мат. 9:9).

    Нежното и отзивчиво сърце на Матей, считан от обществото за голям грешник , му подсказало, че той в Христа намерил скъпоценният бисер, струващ много повече от всички съкровища на света, а сърцето, любящото сърце не лъже.

    Свети апостол и евангелист Матей написал първото от четирите евангелия 8 години след Възкресението на Спасителя.

    Повествованието на свети евангелист Матей се отличава с необикновена простота и е понятно за всеки.То придава точно и подробно Божественото и възвишено учение на Христа за блаженствата, за молитвата и за Страшния съд.