Архиерейски богослужения по повод празника на Свв. Козма и Дамян

   „Болни изцелявайте, прокажени очиствайте...Даром получихте, даром давайте!”

dsc 4342   По повод празника на Кукленската света обител ”Св.Св.Козма и Дамян” 1 ноември, с благословението на Негово  Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, възглави Празничната вечерня с петохлебие в навечерието на празника и светата Литургия на самия празник.

    С архиерея съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев епархийски духовен надзорник при Пловдивска света митрополия, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник, протоиерей Георги Димитров - ефимерий при манастира „Св. св. Козма и Дамян” и свещеници от Пловдивска епархия.

    На 1 ноември е и Архангелова задушница.

    По време на божествената света Литургия преди херувимската песен Знеполският епископ Арсений отправи молитва за упокоение душите на починалите християни.

   Песнопенията на Празничната вечерня изпълни митрополитският хор ”Св.апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев, а литургичните песнопения по време на Светата Литургия бяха изпълнени от смесения хор при пловдивския храм „Свето Възнесение Господне ” под ръководството на Дорис Хофман.

img 5885    След светата Литургия по стародавна традиция с литийно шествие всички се отправиха към аязмото на манастира „Св.св.Козма и Дамян”, където владиката отслужи водосвет пред чудотворните образи и частицата от светите мощи на светите безсребреници, чудотворци и лечители Козма и Дамян.

   Като припомни живота на светите братя Козма и Дамян, Знеполският епископ Арсений призова да се стараем да избягваме пристрастието към земните материални неща, да не служим и да не живеем само заради придобиването им, но да се стараем да се украсяваме с добродетели.

    По повод Деня на народните будители владиката каза да помним нашата история, която е съкровищницата на нашето минало, да бъдем родолюбци, да пазим нашите деца, които са бисерът на живота.

   Викарният епископ преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

   Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от митрополитския дякон Младен Добрев.