Молебен по повод Деня на народните будители

dsc 4098   С тържествен камбанен звън пред храм „Свето Преображение Господне” в жилищен район „Тракия” в град Пловдив и с портрети на народните ни будители, носени от ученици  от средно общообразователните училища „ Димитър Матевски” и „Свети Софроний Врачански”, бе посрещнат Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит .

    С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, владиката отслужи Молебен по повод Деня на народните будители - 1 ноември, който е празник на веролюбците и родолюбците, ден, в който се възвисява   нашият дух. Ден, в който Православната ни Църква почита паметта на светите безсребреници Козма и Дамян.

dsc 4143   По време на молебена викарният епископ освети икона на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, изографисана в ателието по иконография при Пловдивската света митрополия. С архиерея съслужиха епархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христев и свещеници от града.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент   протопсалт Георги Радев.

   На тържеството присъстваха кметът на жилищен район „Тракия „ Костадин Димитров,директорът на СОУ „Димитър Матевски „ Гергана Аврамова и над 300 ученици и преподаватели от двете училища, които с талант и вдъхновение представиха   своя пъстра музикална програма. Децата от години   посещават и часовете по СИП „Религия”, така  както в десетки други учебни заведения на Пловдивска епархия.

   Знеполският епископ Арсений се обърна към учениците, учителите и родителите, като извиси със слово смисъла на Деня на   народните будители вчера, днес и утре в живота ни.

   Днес денят е изменен и подменен с празника на сатанинската Църква, каза   владиката . Нашето съвременно общество се опитва да насади този празник като измести същността , духовните традиции и празника на Деня на народните будители.

   Много обществени организации и забавления по телевизията, радиото и пресата участват и извличат изгода от Хелоуин. Много от тях участват в тoзи фестивал като отиват на парти с костюми или като заведат децата да търсят лакомства в квартала по тъмно на 31 октомври. Много от тях участват във фестивала, вярвайки, че той няма по-дълбок смисъл освен забавление задецата.

   Знеполският епископ Арсений ни напомни, че бисерът на човешкия живот е детството . Ако го загубим сега, то ще го загубим завинаги.

   Многолетствието в края на молебена бе провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

   Празникът за Деня на народните будители завърши с изречена от всички с едни уста Господнята молитва „ Отче наш „.