Посрещане на Димитровден в Димитровград

   Велик поборник в бедите вселената те намери, страдалче, побеждаващ народите,защото, посрамил гордостта на Лий, вдъхновил си за дръзновен подвиг Нестор.Тъй, свети Димитре, Христа Бога моли да дарува нам велика радост.

dsc 3502   По повод 130 години от освещаването на храм „Свети Димитрий Солунски „ в Димитровград , светителят на Пловдивска  епархия  Негово Високопреосвещенство Пловидвският митрополит Николай отслужи на 25 октомври  Празнична вечерня с петохлебие.

   С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромирт Костов - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Георги Тодев- председател на храма и архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, протоиерей Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия и свещеници от околията.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

dsc 3579   26 октомври е  денят, в който Православната ни   църква почита паметта на св. Димитрий Солунски.

   Най-тържествено този ден беше  честван в  Димитровград , а свети великомъченик Димитрий е негов небесен покровител.

   Т ържествен камбанен звън огласи двора на храм „Свети Димитрий Солунски”, където светителят на Пловдивска епархия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай извърши чина на обновление на храма и възглави Божествената света Литургия в него .

   С архиерея съслужиха ставрофорен Свещеноиконом Добромир Костов- протосингел на Пловдивска митрополия,  свещеноиконом Георги Тодев- председател на храм „Св. вмчк Димитрий Солунски” в Димитровград и архиерйски наместник на Хасковска духовна околия и свещеници от околията.

   Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   Храмът беше изпълнен до краен предел от богомолния народ.

   В края на богослужението   Пловдивският митрополит Николай се обърна към народа с думи от светото Евангелие според свети апостол и евангелист Лука:

    "И преплуваха [Иисус и учениците Му] в Гадаринската страна, която е срещу Галилея.

А когато излезе на брега, срещна Го от града един човек, който от много години имаше бесове и не обличаше дреха и в къща не живееше, а по гробищата.

   Той, като видя Иисуса, извика, падна пред Него и с висок глас рече: какво имаш Ти с мене, Иисусе, Син на Бога Всевишний? Моля Ти се, не ме мъчи! Защото Иисус бе заповядал на нечистия дух да излезе от тоя човек; понеже от дълго време го мъчеше, тъй че го вързваха с вериги и окови и го пазеха; но той разкъсваше оковите, и гонен биваше от беса по пущинаците.

   Иисус го попита и рече: как ти е името? Той рече: легион; защото много бесове бяха влезли в него. И те молеха Иисуса да не им заповядва да идат в бездната.

   А там по рътлината пасеше голямо стадо свини; и бесовете Го молеха, да им позволи да влязат в тях. И им позволи. Като излязоха бесовете от човека, влязоха в свините; и сурна се стадото низ стръмнината в езерото и се издави.

   Свинарите, като видяха станалото, избягаха, та разказаха в града и околността. И излязоха да видят станалото; и като дойдоха при Иисуса, намериха човека, от когото бяха излезли бесовете, седнал при нозете Иисусови, облечен и със здрав ум; и се изплашиха.

   А ония, които бяха видели, разказаха им, как се спаси бесният. И целият народ от Гадаринската околност Го молеше да си отиде от тях; понеже бяха обвзети от голям страх. Той влезе в кораба и се завърна" (Ев. Лук. 8:26-37).

dsc 3980   Владиката отличи с най-висококото отличие председателя на храма свещеноиконом Георги Тодев и го взъзведе в последната степен, която един свещеник може да получи - ставрофорен свещеноиконом.

   Негово  Високопреосвещенство Пловдивският митрополит  Николай раздаде  благодарствени грамоти и плакети на ктиторите на храм „Свети  Димитрий”. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.