Църквата почита св. Йоан Рилски Чудотворец

dsc 2340   Oснова на покаяние, пример на умиление, образец на утешение и на духовно съвършенство бе твоят равноангелски живот, преподобни, като си пребивавал в молитви, постничество и сълзи. Oтче Иоане, моли Христа Бога за нашите души.

   19 октомври e деня, в който Църквата и цялата българска земя се прекланят пред своя небесен покровител и неуморен застъпник пред Бога - преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

   С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений-викарий на Пловдивския митрополит, възглави светата божествена Литургия в храм „Свети Йоан Рилски” в град Пловдив.

   С архиерея съслужиха храмовото духовенство и свещеници от града.

   Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор ”Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

 dsc 2626  Множество миряни молитвено участваха в светата богослужба, дошли да почетат паметта на св.Йоан Рилски Чудотворец и да се вдъхновят в своя духовен живот от благодатния пример на светеца.

   По време на причастния протоиерей Деян Стоенчев прочете откритото писмо на Пловдивския митрополит Николай до клира и миряните на Пловдивска епархия, до Съюза на архитектите в България и до Общински съвет-Пловдив по повод изявления на председателя на Пловдивския общински съвет Илко Николов в качеството му на заместник - председател на Съюза на архитектите в България –изявления, отразени в някои медии, отнасящи се до законния въвод във владение на Пловдивска митрополия в манастира „СВ.св Кирик и Юлита”.Въвод,станал в изпълнение на съдебно решение, проведен по всички правила на светското законодателство и в присъствието на представители на САБ.Откритото писмо на Владиката на този ден се чете във всички   храмове на Пловдивска епархия.

    Като преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит, Знеполският епископ Арсений в празнично слово към богомолния народ се обърна с думите като каза, че душата и сърцето на свети Йоан Рилски Чудотворец са станали вечен олтар, на който свети Йоан денонощно е служил на въплътеното слово . Осветен от вяра, молитва и труд, от светоевангелските добродетели е този Христов олтар.

   Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Младен Добрев.