Обновление на храм „Света Параскева” в манастира „Свети свети Кирик и Юлита”

Радвай се, преподобна майко Параскево, многомилостива молитвенице за нашите души!

На 14 октомври Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи чина на обновление на храм „Света Параскева” в манастира „Свети свети Кирик и Юлита” квартал Горни Воден, Асеновград.

В края на великото славословие архиереят пострига за четец и певец на Българската Православна Църква - Илия, студент в първи курс на Пловдивската Духовна Академия.

В първата света Литургия в обновения храм с митрополита съслужиха : Деволски епископ Теодосий, Месемврийски епископ Яков, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов –протосингел на Пловдивска митрополия, архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, архимандрит Яков-архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, протоирей Николай Величков- архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Георги Тодев - архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, протоиерей Марко Марков - архиерейски наместник на Карловска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник и свещеници от епархията и страната.

Литургичните песнопения в чест на света Параскева бяха изпълнени антифонно от митрополиския хор „Свети апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев и хорът за източно църковно пеене „Нектарий протопсалт” от Букурещ , Румъния.

В празничния ден, хиляди миряни се отправиха към светата обител храма, носещ името на света Параскева, за да й благодарят и отново да я помолят за закрила.

Сред присъстващите бяха народният представител Здравко Димитров, кметът на Асеновград Емил Караиванов, общественици и дарители.

След светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай се обърна към богомолния народ като припомни житието на света Петка.

   В открито писмо владиката се обърна до клира и миряните на Пловдивска епархия, до Съюза на архитектите в България и до Общински съвет-Пловдив по повод изявления на председателя на Пловдивския общински съвет Илко Николов в качеството му на заместник - председател на Съюза на архитектите в България –изявления, отразени в някои медии,отнасящи се до законния въвод във владение на Пловдивска митрополия в манастира „СВ.св Кирик и Юлита”.Въвод,станал в изпълнение на съдебно решение ,проведен по всички правила на светското законодателство и в присъствието на представители на САБ.

 

В края на богослужбата митрополит Николай отличи с офикия „ставрофорен свещеноиконом” архиерейскя наместник на Асеновградска духовна околия свещеноиконом Йордан Георгиев, и с офикия ”иконом” протоиерей Кристиян Садаков епархийски съветник на Пловдивска митрополия.

Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.