Откриване на кампания за опознаване и подкрепа на българските манастири

     Деветнадесет православни  манастири  на Пловдивската епархия са включени в изложбата „Богатият свят на българските манастири”,която е подредена на Главната улица в град Пловдив и ще продължи до 3 - ти ноември. Културното събитие е по инициатива на вестник „ Марица” с участието на община Пловдив и спомоществуватели от града.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай в откриването на кампанията за опознаване и подкрепа на българските манастири участие взе Знеполски епископ Арсений-викарий на Пловдивския митрополит.

В подкрепа на тази инициатива застанаха заместник - кметът на град Пловдив Стефан Стоянов, управителят на вестник „Марица” Янко Янев, експерти ,историци, журналисти.

   Манастирите са светини на православния свят. Те са свързани с историческата съдба на България.

Наред с богослуженията , те са средище на просветна и книжовна дейност.Именно в българските православни манастири под ръководството на свети Климент Охридски и свети Наум се събират най-просветените човеци в страната и започват работа създателите на славянската писменост в България. В българските православни манастири от тогава до днес живее българското монашество в неземно житие по земния път.То е истинският живот в Христа.

     Целта на това изложение, в което виждаме православните светини ,представени чрез фотоси и слово, е да подтикне пловдивчани, миряни, гости на региона да посетят тези места .За да се подкрепят реално манастирите на Пловдивската епархия екипът на вестник „ Марица” и неговите издатели предлагат да се гласува за един определен манастир, след което ще се обяви класация и която света обител има най-много гласове и посещения, ще получи средствата , събрани в набирателна сметка. На страниците на вестника ще бъдат публикувани статии за 19-те православни  манстири на Пловдивската епархия.

   По време на откриване на събитието „Богатството на Южна България -Манастирите „ с искрено и затрогващо слово към присъстващите се обърна Знеполски епископ Арсений : „ Манастирите са духовното огнище, където се изучава изкуството на изкуствата, както казва свети Симеон Нови Богослов. Но нека не забравяме, че те се обитават от хора, изцяло посветили се на Бога, които постоянно се молят за благоденствието на българския народ.

Благодарение на тях, като отидем в манастира, ще видим храма отворен, кандилцето запалено и там в тихата светлина ще съзрем един молещ се човечец.
Малцина са посветили изцяло живота си на вярата. Но ги има .Благодарение на техните молитви ние сме предпазени от злощастията, които сполетяха нашите сънародници от Северна България. Те изпълняват Христовата повеля „Непрестанно се молете”, откъснали се от света в стремежа си към съвършенство и богооподобяване.”