Въздвижение на Кръстова гора

   В навечерието на празника Кръстовден  в късния следобед на 13 септември   под празничните звуци на манстирските камбани  бе посрещнат епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Той бе очакван от хилядите богомолци, дошли от Пловдивска епархия и от всички краища на родината ни  да се поклонят на частицата от Светия и  Животворящ  Кръст  Господен ,  съхраняван тук в манастира „Света Троица” в местността Кръстова гора.

dsc 4631   С литийно шествие епархийският архиерей се отправи към манстирския храм,за да се поклони на частицата от Св. Кръст и благопожела на всички присъстващи благодатното осенение на Светия Животворящ Кръст Господен да пребъде във всички честни поклонници за здраве и душевно спасение.

   Едно от най-почитаните места у нас свързани с празника Въздвижение на Светия Кръст Господен е манастирът „Св. Троица”- Кръстова гора в Родопите. Там според преданието е имало древен манастир, в който се е съхранявала частица от Кръста Господен. По време на османското нашествие манастирът е разрушен, а частицата е скрита някъде на това място. През 30-те години на XX-ти век в местността Кръстова гора е издигнат метален кръст от цар Борис III и подполковник Величков в знак на благодарност  затова, че  младата княгиня Евдокия била излекувана, след като преспала на Кръстова гора. Този кръст и до сега се почита от вярващите.dsc 5252   Празничната вечерня с петохлебие по повод празника  бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. В богослужението взеха молитвено съучастие и домакинът Пловдивският митрополит Николай и Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит. В края на богослужението от светия олтар бе изнесена частицата от Светия кръст. Епископ Поликарп  произнесе  слово за  празника.

dsc 5459   В полунощ започна празничната утреня в края , на която Негово Високопреосвещенство Пловидвският митрополит Николай извърши чина на въздвижението на Светия Кръст, както в древността Св. Макарий, патриарх Йерусалимски,  е  въздигнал Кръста на спасителя и осени всички краища на света в четирите посоки. Множеството народ, заедно с певците от митрополитския хор „Св. апостол Ерм”  пееха „Господи  помилуй” .

   Съборната архиерейска света Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство  Пловидвския митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит и Негово Преосвещенство Зенполския епископ Арсений  -  викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Висарион  -игумен на манастира „Св. Троица” Кръстова гора, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел на Пловдивска митрополия и ректор на ПДА и семинария „Свв. Кирил и Методий”, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник на Пловдивска епархия и свещеници от епархията и страната. След възгласа „Благословено е Царството...” на светата божествена Литургия се почуства особено благодатният полъх на нощта, в която  като че ли всичко беше притаило дъх, миг , в  който  цялата  природа утихна. Празничните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. апостол Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

   По време на тържественото богослужение хилядите свещи, които вярващите бяха запалили, осветяваха околността. Около 20 000 богомолци участваха с внимание и благоговение в светата богослужба. С едни уста и едно сърце всички заедно изповядаха „Символа на вярата” и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

   Духовното тържество завърши с многолетствие провъзгласено от митрополитските дякони   протодякон Илиян Александров и  дякон  Младен Добрев.