Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Пловдивският митрополит Николай благослови „Българската Коледа”. Президентът на Република България г-н Румен Радев посети Пловдивска митрополия след като обяви старта на инициативата в Пловдив

    dsc 3139 Днес Президентът на Република България г-н Румен Радев посети Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Светата митрополия веднага след като даде началото на тазгодишната „Българска Коледа” в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Митрополит Николай благослови начинанието, което се провежда за 15-та поредна година. Негово Високопреосвещенство подчерта огромното значение на благотворителността като християнска добродетел и поздрави президента Радев за това, че продължава тази човеколюбива инициатива.

   Г-н Радев, който за пръв път посещава Пловдивска митрополия в качеството си на държавен глава, беше приветстван от митрополит Николай с думите: „Радваме се искрено и благодарим на Бога да посрещнем българския държавен глава с признателност за Вашето високо християнско, православно и родолюбиво съзнание и за значението на делото на БПЦ в тези трудни времена на духовни изпитания и на духовна обърканост в целия свят, които в частност засягат и нашето Отечество и нашия благочестив народ. Щастлив съм от името на целия клир на Пловдивска епархия, на Божия народ,  на христолюбивото ни паство и лично от свое име с думите „Благословен гради во име Господне” да ви приветствам с „добре дошъл”.dsc 3154

   В отговор Президентът  благодари за оказаната му чест и изтъкна значението на вярата в съвременния модерен свят и на Светата Църква. „Ние имаме невероятно богата история. Но нашата история ни е научила,  че и в най-тежките моменти на криза от какъвто и за характер, ние сме се справяли като народ и сме възкръсвали благодарение на вярата.  Колкото и да са напреднали технологиите, в наше време народът има нужда от вяра, има нужда от единение. Съвремието ни е много трудно предсказуемо и много противоречиво. Българинът се уповава на своята църква и на своята вяра. Ние  много разчитаме  - и аз като държавен глава, че нашата църква точно в такива предизвикателни периоди ще стои близо до своя народ, както го е правила винаги в нашата история. 

   Държавният глава сподели констатацията си, че днес църквата и българското духовенство са в тежко положение и увери, че като една от своите мисии вижда застъпничеството пред изпълнителната власт и пред политическите сили за подобряване на социалното положение на духовенството, като това стане равноправно, равнопоставено и на  пропорционална основа спрямо другите основни вероизповедания в държавата. „Ние нямаме бъдеще, ако не стоим единни и обединени като народ. Единствено вярата е тази, която обединява хората в нашето предизвикателно съвремие.  Наистина разчитаме на вас, на вашата мъдрост, на вашата морална сила, родолюбие и най-вече - вяра” – каза още президентът на България г-н Румен Радев.  

   dsc 3226В хода на срещата бяха обсъдени и други актуални въпроси, като беше изразена взаимната убеденост, че има теми, по които близкото взаимодействие между църквата и държавата е повече от наложително. Президентът Румен Радев получи от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай ценни дарове: икона с образа на Царя на Царете Иисус Христос и екземпляр от посланието на Свети Патриарх Фотий до княз Борис-Михаил „Кое е работа на един княз”.